DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. jūlijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Ieviesīs mācību kontus pieaugušajiem individualizētām mācību iespējām

Lai veidotu plašākas iespējas un tiesības pieaugušajiem piedalīties izglītībā profesionālo prasmju un zināšanu pilnveidei, ar Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda atbalstu, 14,3 miljonu eiro apmērā veidos konceptuāli jaunu pieeju – individuālo mācību kontu izveidi. To paredz Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums, kas otrdien, 2023. gada 4.jūlijā, apstiprināts valdībā.

Jaunā pieeja pieaugušo izglītībā - individuālais mācību konts būs personīgs virtuāls konts, kas pieaugušajiem nodrošinās piekļuvi individualizētam mācību budžetam un mācību iespējām, kas atbilst valsts noteiktiem kritērijiem un darba tirgus vajadzībām. Tas motivē nozares un darba devējus gan ieguldīt, gan sekot kvalitātei, rezultātam.

“Individuālo mācību kontu ieviešana ļaus iegūt precīzus datus, un tas savukārt palīdzēs efektīvāk un sistēmiskāk organizēt mūžizglītības procesu Latvijā, labāk salāgot darba tirgus pieprasījumu ar izglītības rezultātiem,” tā par individuālo mācību kontu ieviešanu pieaugušajiem saka izglītības un zinātnes ministres Anda Čakša. 

Ar ES Atveseļošanas fonda atbalstu mērķis ir līdz 2026. gada vidum izstrādāt un aprobēt individuālo mācību kontu pieeju Latvijā, pilotprojekta ietvaros iesaistot 3500 personas.  Plānots arī izveidot digitālo vidi šāda risinājuma ieviešanai.

Ieviešot individuālos mācību kontus tiks risinātas galvenās problēmas, nodrošinot vienlīdzīgu piekļuvi mācībām, informāciju par mācību iespējām, kā arī palīdzēs pārvarēt šķēršļus, kas nereti kavē pieaugušo iesaistīšanos mācībās: motivācija, laiks un finansējums. 

Paredzēts, ka individuālais mācību konts ietvers vienotu informācijas un pakalpojumu platformu par pieaugušo izglītības un atbalsta iespējām, mācību un karjeras attīstības prasmju novērtēšanas rīkus, kas var tikt saistīti ar darba devēja mērķiem. Tāpat jaunā pieeja nodrošinās vienotu piekļuvi kvalifikācijas dokumentiem par iegūto izglītību, sertifikātiem un apliecinājumiem.

Individuālo mācību kontu pieejas izveide sniegs plašākas iespējas veidot datos balstītu mācību saturu un operatīvu mācību piedāvājumu. Tāpat, nodrošinot individualizētu mācību piedāvājumu katram, atbilstoši mērķiem un spējām, jaunā pieeja ļaus ātrāk reaģēt arī uz izmaiņām darba tirgū un mazinās arī bezdarba riskus.

Individuālo mācību kontu pieeja Latvijā tiek veidota atbilstoši ES Padomes ieteikumam par individuālajiem mācību kontiem ES dalībvalstīm, kur individuālais mācību konts ir noteikts kā atbalsta instruments, ar ko personām tiek nodrošinātas individuālas tiesības uz mācībām.

Informatīvais ziņojums “Par Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 2.komponentes “Digitālā transformācija” 2.3.reformu un investīciju virziena “Digitālās prasmes” 2.3.1.r. reformas “Ilgtspējīgas un sociāli atbildīgas atbalsta sistēmas pieaugušo izglītībai attīstība” 2.3.1.4.i. investīcijas “Individuālo mācību kontu pieejas attīstība” īstenošanu” pieejams Ministru kabineta tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI