DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Ar kampaņas palīdzību informē par Pašatteikušos personu reģistru

Latvijas interaktīvo azartspēļu biedrība (LIAB) jau trešo reizi organizē informatīvo kampaņu, stāstot par Pašatteikušos personu reģistru.

“LIAB apvieno lielāko daļu no Latvijā licencēto interaktīvo azartspēļu operatoriem, biedrības viens no uzdevumiem ir rūpēties par atbildīgu spēles vidi. Efektīvākais rīks, kas patlaban ir pieejams atkarību prevencijai, ir Pašatteikušos personu reģistrs, tāpēc turpinām rīkot kampaņas, lai pēc iespējas vairāk cilvēku uzzinātu par reģistru un tā darbību,” stāsta Dainis Niedra, Entain izpilddirektors.

Gan šis reģistrs, gan citi atbildīgas spēles rīki darbojas tikai licencēto interaktīvo azartspēļu operatoru vietnēs, tāpēc mazināt nelegālo azartspēļu daļu nozīmē ne tikai cīnīties ar ēnu ekonomiku, bet arī padarīt drošāku spēles vidi, mazinot atkarību iespējas. Un šajā procesā ir svarīgi informēt iedzīvotājus par licencētajiem operatoriem. Kā pērn uzrādīja socioloģiskā aptauja, 71 % iedzīvotāju nespētu atšķirt licencētu interaktīvo azartspēļu vietni no nelegālas.

Patlaban spēkā esošais absolūtais reklāmas liegums, kas noteikts licencētajiem azartspēļu operatoriem Latvijā, liedz vairāk informēt un skaidrot par legālo, Latvijā licencēto operatoru piedāvājumu un līdz ar to arī mazina iespējas konkurēt ar nelegālajiem operatoriem, kuri izmanto reklāmas iespējas.

“Latvija ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kurā legālai azartspēļu nozarei ir noteikts absolūts reklāmas liegums. Jānorāda, ka izņēmums ir izdarīts attiecībā uz valsts monopola “Latvijas Loto” organizētajām izlozēm un loterijām, kas mudina domāt, ka pilnīgs reklāmas aizliegums visiem pārējiem azartspēļu operatoriem varētu būt ieviests, lai veicinātu patērētāju dalību tieši “Latvijas Loto” organizētajās spēlēs, nevis pasargātu patērētājus. LIAB biedri iestājas par atbildīgu spēles vidi un godīgu konkurenci nozarē. Reklāmas regulējums attiecībā uz licencētajām azartspēlēm ir jāpārskata tā, lai tas nekropļotu konkurenci un veicinātu nelegālo azartspēļu daļas samazināšanos. Kā piemēru var ņemt Igaunijas azartspēļu reklāmas regulējumu, kas, lai arī ir stingi ierobežots, tomēr tas nav absolūts liegums,” norāda Dainis Niedra.

Pašatteikušos personu reģistrs Latvijā sācis darboties 2020. gada 1. janvārī, kopš tā laika reģistru ir izmantojuši vairāk nekā 46 000 cilvēku, aktīvs liegums piedalīties azartspēlēs patlaban ir vairāk nekā 28 000 cilvēku.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI