DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

LPS un Kultūras ministrijas ikgadējās sarunās pārrunā vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku norisi

Šī gada 9.jūnijā Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) un Kultūras ministrijas (KM) ikgadējās sarunās klātesošie pārrunāja XXVII vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku norisi un citus jautājumus.

Sarunas vadīja kultūras ministrs Nauris Puntulis un LPS priekšsēdis Gints Kaminskis, kā arī tajās piedalījās LPS Izglītības un kultūras komitejas priekšsēdētāja, Jelgavas valstspilsētas domes priekšsēdētāja vietniece Rita Vectirāne, pašvaldību vadītāji, KM, LPS un pašvaldību pārstāvji.

Sarunās KM pārstāvji informēja par XXVII vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku norisi, kas šogad notiek 150 gadu jubilejas zīmē. Klātesošie uzklausīja organizatoru sniegto informāciju par vērienīgā pasākuma gatavību, dalībnieku skaitu, ēdināšanas un transporta nodrošināšanu u.c. aktualitātēm. Tika akcentēts, ka pašvaldībām būs iespēja nodrošināt pasākumu publiskās skatīšanās vietas (ekrānus), lai iedzīvotāji varētu izbaudīt svētku norisi un kopības sajūtu. Līdz šim viens no nozīmīgākajiem izaicinājumiem bijis jautājums par transporta nodrošināšanu un loģistiku, tomēr šobrīd jau tuvojoties svētkiem lielākoties pašvaldības ir gatavas pasākumam un novērtē ciešo sadarbību ar svētku organizatoriem, risinot minētos jautājumus.

Tāpat notika sarunas par Dziesmu un deju svētku kolektīvu vadītāju atalgojuma modeļa maiņu, ko KM vēlas ieviest jaunajā svētku ciklā un kas ir nozīmīgs jautājums svētku tradīciju saglabāšanā, stiprināšanā. KM akcentēja, ka būtiska ir gan valsts, gan pašvaldību līdzvērtīga iesaiste. KM šim mērķim plāno piesaistīt papildu 4,9 milj. eiro no valsts budžeta līdzekļiem. Jaunais atalgojuma risinājums nepieciešams, lai kolektīvu vadītāji un dalībnieki turpmāk būtu droši, aizsargāti un justu stabilitāti. Kopīgs darbs pie šī jautājuma vēl tiks turpināts.

Tāpat sarunās klātesošie uzklausīja informāciju par KM plānotajām iespējamajām izmaiņām muzeju pārvaldībā, tai skaitā reorganizāciju, dibinātāja un muzeja sadarbību. Puses vienojās turpināt kopīgas diskusijas, izvērtējot un pārrunājot arī priekšlikumus KM piedāvājumam, lai pieņemtu lēmumus, kas nākotnē sekmētu un stiprinātu turpmāko sadarbību. Nozīmīga būs pašvaldību aktīva iesaiste šajā procesā.

Sēdes izskaņā KM informēja par programmas Latvijas skolas soma aktualitātēm un turpmāko gaitu. Programma ir ļoti populāra un skolēni novērtē dalību tajā. Ministrs N.Puntulis uzsvēra, ka cīnīsies par lielāku finansējumu minētajai programmai, kā arī viņa mērķis esot panākt, lai Latvijas skolas soma turpmāk būtu ciešāk piesaistīta kultūras kanoniem un vērtībām, tādējādi izglītojot jauno paaudzi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI