DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: E-vide

Nepieciešams attīstīt sabiedrības un valsts pārvaldes spēju efektīvi izmantot digitālo tehnoloģiju iespējas

2023.gada 8.jūnijā norisinājās ceturtā Ministru kabineta Digitālās pārveides un pārvaldes modernizācijas tematiskā komitejas sēde, kuras laikā nozaru pārstāvji skatīja jautājumus par Valsts digitālās aģentūras izveides modeli, valsts pakalpojumu piegādes un drošas saziņas centralizētās infrastruktūras arhitektūras projektiem un ostu pārvaldības digitālo transformāciju. Sēdes laikā Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvji un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji informēja par projektiem, kas paredz digitālo prasmju veicināšanu iedzīvotājiem t.sk. jauniešiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks: “Investīcijas digitālajos risinājumos - ļaus modernizēt valsts pārvaldi, samazinot birokrātisko slogu, padarot to efektīvāku un draudzīgāku klientiem, - datu pieejamība modernizēs uzņēmējdarbības vidi, audzējot uzņēmumu eksportspēju. Investīcijas digitālajās prasmēs, dos iespēju sabiedrībai izmantot digitālos risinājumus un piekļūt informācijai neatkarīgi no dzīvesvietas.”

Viens no šodienas skatītajiem jautājumiem bija Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) transformācija Valsts digitālās attīstības aģentūrā, kas tiktu stiprināts kā Valsts vienotais kompetenču centrs un atbalsta organizācija uz klienta vajadzībām orientētu valsts pakalpojumu sniegšanas organizēšanai, kā arī efektīva un uzticama un Valsts IKT pārvaldībai un attīstībai.

Sēdes laikā tika skatīti Atveseļošanas fonda investīcijas 2.1.2.1.i. “Pārvaldes centralizētas platformas un sistēmas” projekti, kas paredz attīstīt pakalpojumu elektronisko piegādi, t.sk. Latvija.lv, veicinot proaktīvus pakalpojumus. Tāpat paredzēts attīstīt vienotās saziņas platformu, kā arī plānota Valsts un pašvaldības vienoto klientu apkalpošanas centru tīkla izvēršana un pakalpojuma sniegšanas atbalsta paplašināšana.

Tāpat tika skatīti Izglītības un zinātnes ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Atveseļošanas fonda projekti saistībā ar digitālo prasmju veicināšanu iedzīvotājiem t.sk. jauniešiem. Projektu ietvaros ir paredzēts attīstīt digitālā darba ar jaunatni sistēmu pašvaldībās, lai nodrošinātu jauniešiem plašas iespējas attīstīt un pielietot savas digitālās prasmes. Tiks nodrošinātas mācības darba ar jaunatni veicējiem, metodiskais atbalsts, kā arī pašvaldības varēs iegūt finansējumu izstrādāto digitālā darba ar jaunatni sistēmas attīstības plānu īstenošanai. Savukārt VARAM  realizētā projekta ietvaros paredzēts izveidot sadarbības programmu ar pašvaldībām iedzīvotāju digitālo pamata prasmju attīstībai, kuras ietvaros līdz 2026. g. paredzēts iesaistīt vismaz 40 000 iedzīvotājus.

Komiteju vada VARAM ministrs Māris Sprindžuks. Komitejas galvenais uzdevums ir veicināt mūsdienu digitālo tehnoloģiju izmantošanu, attīstīt sabiedrības un valsts pārvaldes spēju efektīvi izmantot digitālo tehnoloģiju iespējas, paaugstinot valsts un tautsaimniecības konkurētspēju. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI