DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. maijā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

LVM uzsāk meža ceļu atputekļošanas darbus

FOTO: LVM

Iestājoties siltākiem laika apstākļiem, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) uzsāk meža autoceļu ikdienas uzturēšanas darbus. Viens no šādiem darbu veidiem ir ceļu segas atputekļošana meža ceļu posmos, kuros vērojama intensīva satiksme un kas atrodas tuvu apdzīvotām mājām. Atputekļošanas darbi plānoti visos LVM reģionos.

Atputekļošanu veic, lai novērstu seguma putēšanu sausā laikā. Darbu izpildes laikā ar specializētu tehniku ceļa segā tiek iestrādāts pretputekļu reaģents – kalcija hlorīds.

LVM Ziemeļkurzemes reģiona Ventas iecirknī  pirmie atputekļošanas darbi veikti 17. maijā uzreiz pēc lietainajām dienām Vecajā Kuldīgas ceļā un Niku ceļā, kopumā 400 metru garumā, kā arī vēl citos ceļos. Tāpat atputekļošana jau veikta arī LVM Zemgales reģiona Klīves iecirknī pie privātmājām ceļa posmos uz “Zeltiņu ceļš”, “Skolas ceļš”, “Uzvaras līdums-Ēdenes krusts”. Darbi veikti arī pie LVM atpūtas vietas pie “Valancka ceļš” un ceļa posmā pie „Ziemassvētku kauju muzeja”.

“Viens no izpildītājiem, SIA “ARB 7”, šogad atputekļošanas darbu veic citādāk nekā iepriekšējos gadus – reaģenta izkliedēšanai izmanto nevis kaisītāju, bet ar rokām stumjamās sējmašīnas. Jaunā pieeja ļauj ļoti precīzi iestrādāt vienā kvadrātmetrā paredzēto materiāla apjomu, tādējādi procesu padarot efektīvāku un ļaujot ietaupīt resursus,” skaidro vecākais meža infrastruktūras speciālists Mārtiņš Birzenbergs.

Latvijā šobrīd kā atputekļošanas līdzekli ceļiem ar grants-šķembu segumu visbiežāk izmanto kalcija hlorīdu, jo viela labi piesaista mitrumu no gaisa. Lai notiktu putekļu frakcijas piesaistīšanās, minimālajam gaisa mitrumam ir jābūt vismaz 30 %. Atputekļošanas reaģenta iestrādājamais apjoms ir 0,30 kg/m2, izmantojot atputekļošanas līdzekli granulu vai pārslu veidā. Atputekļošanas darbi tika uzsākti aprīļa beigās un kopumā šajā gadā atputekļošanu plānots veikt 198 175 m2 apjomā. Šobrīd darbi paveikti jau 25 430 m2, kas ir 16,5% no šī gada plānotā apjoma.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI