DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. maijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Valsts policija rosina sākt kriminālvajāšanu par cietušā ietekmēšanu tiesvedības par cilvēktirdzniecību laikā

Šī gada 22. maijā Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas pabeidza izmeklēšanu lietā par kādas no cilvēktirdzniecības un seksuālās vardarbības cietušas personas ietekmēšanu. Proti, cietušo personu, apzinoties viņa rīcībnespēju un veselības traucējumus, trīs citas personas dažādos veidos ietekmēja, lai cietušais mainītu savas liecības tiesā par labu pāridarītājam. Visas trīs iespējamās vainīgās personas tika aizturētas un viņām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Valsts policija 2019. gada februārī kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesu par cilvēku tirdzniecību un seksuālu vardarbību pret personām, izmantojot to bezpalīdzības stāvokli. Par aizdomās turētiem šajā lietā tika atzīti trīs vīrieši, kuri dzimuši 1945., 1955. un 1958. gadā.

Sākoties tiesvedības procesam, uz tiesu liecību sniegšanai tika saukta viena no cietušām personām. Savukārt vienas apsūdzētās personas aizstāvību tajā lietā nodrošināja zvērināts advokāts, kurš, nolūkā palīdzēt savam aizstāvamajam izvairīties no kriminālatbildības, veica cietušās personas ietekmēšanu. Par šo faktu tiesa ziņoja Valsts policijai, kas attiecīgi uzsāka kriminālprocesu, lai noskaidrotu visus notikušā apstākļus.

Izmeklēšanas laikā likumsargi noskaidroja, ka zvērināts advokāts, apzinoties, ka cietušajam ir garīgās attīstības traucējumi, un uzzinot viņa dzīvesvietu, centās par labu savam aizstāvamajam ietekmēt cietušo personu. Tāpat iespaidošanā tika piesaistītas vēl divas personas, kuras tobrīd dzīvoja kopā ar cietušo. Viena no viņām noformēja pilnvaru, ar kuras palīdzību uz tiesu varēja sūtīt dažādus iesniegumus un dokumentus cietušā vārdā ar viņa parakstu par it kā viņa atteikšanos no apsūdzības. Lai par noziedzīgām darbībām cietušais nevienam nestāstītu, viņš tika iebiedēts, viņa zvanus kontrolēja, aizliedza sarunāties ar cilvēkiem, kuriem cietušais uzticējās, aizliedza viņam braukt uz tiesas sēdēm, stāstot, ka visas šīs darbības tiek veiktas, lai viņu pasargātu. Tāpat iespaidošanā iesaistītās personas nodrošināja cietušā intervēšanu par tiesvedību saistītiem jautājumiem, kas tika nofilmēta un ievietota interneta sociālajās platformās.

Likumsargi izmeklēšanas laikā noskaidroja arī to, ka viena no personām, pie kurām dzīvoja cietušais, nelikumīgi izmantoja cietušā maksāšanas līdzekļus.

Kriminālprocesā, kas kvalificēts pēc Krimināllikuma 301. panta pirmās daļas (par iespējamo piespiešanu dot nepatiesu liecību vai atteikties no liecībām tiesā), 193.1 panta pirmās daļas (par tādu datu iegūšanu, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot maksāšanas līdzekli) un 193. panta otrās daļas (par sveša maksāšanas līdzekļa nelikumīgu izmantošanu) par aizdomās turētām tika atzītas trīs personas – divi vīrieši, kuri dzimuši 1966. un 1975. gadā, un viena 1962. gadā dzimusi sieviete.

Iegūstot pietiekamu pierādījumu kopumu un veicot visas nepieciešamās kriminālprocesa izmeklēšanas darbības, šī gada 22. maijā pieņemts lēmums par kriminālprocesa nodošanu Daudznozaru specializētai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI