DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Starptautiskie eksperti turpina izpēti

Publicitātes foto

“Jaunā Eiropas Bauhaus” atbalstītā projekta “Militārā mantojuma pozicionēšana padomju armijas raķešu bāzē Zeltiņos” ietvaros šomēnes Alūksnes novadu vēlreiz apmeklēja starptautiskie eksperti. Šī pašvaldības īstenotā projekta mērķis ir piesaistīt starptautiskus ekspertus minētās teritorijas attīstības plāna izstrādei.

Bijusī militārā bāze Zeltiņos ir viena no Aukstā kara liecībām Latvijā. Daļa tās teritorijas ir tūrisma apskates objekts, kurā līdz šim nav veikti būtiski labiekārtošanas darbi, līdz ar to laika gaitā tā arvien vairāk kļūst par degradētu vidi, savukārt daļā atrodas uzņēmējdarbības objekts. Starptautisko ekspertu uzdevums ir sagatavot kompleksu risinājuma piedāvājumu teritorijas harmoniskas attīstības plānošanai, šajā procesā integrējot “Jaunā Eiropas Bauhaus” galvenās vērtības – ilgtspējību, estētiku un iekļaušanu.

Projekta eksperti - koordinators Jurijs Grizāns, eksperte Marselīna Bono (Marcelline Bonneau) un Vincents Prats (Vincent Prats) vizītes laikā apmeklēja bāzes teritoriju. Pirmā ekspertu vizīte notika ziemā, tādēļ šobrīd pavasarī bija iespējams daudz detalizētāk un rūpīgāk iepazīties ar situāciju uz vietas. Projekta eksperte Kaisa Merilahti (Kaisa Merilahti) šīs vizītes laikā pieslēdzās attālināti, lai apspriestu bāzes teritorijas pārbūves plānošanu, koncentrējoties uz ilgtspējīga tūrisma aktivitātēm.

Tāpat eksperti vizītes laikā turpināja darbu ar projekta īstenošanā iesaistītajiem pašvaldības speciālistiem, tikās ar dažādu fokusa grupu pārstāvjiem gan Alūksnē, gan Zeltiņos, tostarp arī ar bāzes teritorijā strādājošajiem uzņēmējiem un Zeltiņu pagasta iedzīvotājiem. Eksperti uzklausīja cilvēku vērtējumus par esošo situāciju bāzes teritorijā un priekšlikumus nākotnei par tās iespējamu attīstību. Vietējie uzņēmēji apliecināja, ka ir ieinteresēti turpināt darbu bāzes teritorijā, un kā vienu no tās funkcionalitātēm arī turpmāk saskata saimniecisko darbību. Pagasta iedzīvotāji piedāvāja dažādas idejas, kā teritoriju labiekārtot tūrisma un aktīvas atpūtas vajadzībām, piemēram, ar atpūtas laukumu, tualetēm, īpašu piedāvājumu bērniem un jauniešiem, informatīvām plāksnēm pie objektiem par to apmeklējuma drošību, videi draudzīgu pārvietošanās līdzekli bāzes teritorijā, navigācijas sistēmu u.c.

Vizītes noslēguma sanāksmē starptautiskie eksperti projekta darba grupu iepazīstināja ar vairākiem piemēriem Eiropā, kur bijušie militārie objekti pielāgoti cita veida izmantošanai. Apkopojot un izvērtējot dažādos priekšlikumus, kā arī uzklausot projekta darba grupu, eksperti sagatavos projekta ceļa karti, plānojot turpmāk veicamos soļus bāzes attīstībai.

Projekts tiek finansēts no “Jaunais Eiropas Bauhaus” iniciatīvas. “Jaunais Eiropas Bauhaus” ir vides, ekonomikas un kultūras iniciatīva, kas savieno dizainu, ilgtspējību, pieejamību un investīcijas, lai sasniegtu Eiropas zaļā kursa mērķus. Šis ir tīklošanās, sadarbības un zināšanu apmaiņas projekts. “Jaunā Eiropas Bauhaus” kontaktpunkts Latvijā ir Latvijas Arhitektu savienība. Projektu vada projektu vadītāja Kristīne Lāce.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI