DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts aizsardzība

Aizsardzības ministre Vašingtonā tiksies ar ASV aizsardzības nozares augstākajām amatpersonām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 13. aprīļa līdz 15. aprīlim aizsardzības ministre Ināra Mūrniece darba vizītē apmeklēs Amerikas Savienotās Valstis (ASV), kur Vašingtonā tiksies ar augstākajām ASV aizsardzības nozares amatpersonām.

Ceturtdien, 13. aprīlī, aizsardzības ministre tiksies ar ASV aizsardzības sekretāru Loidu Ostinu (Lloyd Austin), lai pārrunātu abu valstu divpusējo sadarbību aizsardzības jomā, drošības situāciju reģionā un Ukrainā, tostarp turpmāko atbalstu Ukrainai, kā arī ASV un Latvijas prioritātes šovasar gaidāmajā NATO samitā Viļņā.

Tāpat I. Mūrniece tiksies ar ASV Nacionālās gvardes komandieri ģenerāli Danielu Hokansonu (Daniel Robert Hokanson), ar kuru pārrunās Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) un Mičiganas Nacionālās gvardes līdzšinējo un turpmāko sadarbību partnerattiecību programmā.

Šogad aprit 30 gadi kopš Latvija un Mičiganas Nacionālā gvarde iesaistījās partnerattiecību programmā, kuras pirmie mērķi bija palīdzēt Latvijai pēc neatkarības atgūšanas attīstīt NBS, īpaši Zemessardzi. NBS sadarbojas ar Mičiganas Nacionālo gvardi, kopīgi piedaloties gan starptautiskajās miera uzturēšanas operācijās un militārajās mācībās, gan apmācot un sagatavojot Latvijas karavīrus un instruktorus.

Lai pārrunātu abu valstu sauszemes bruņoto spēku sadarbību un iepirkumus, militāro atbalstu Ukrainai, kā arī nākotnes militāros vingrinājumus Eiropā, darba vizītes laikā aizsardzības ministre tiksies ar ASV Armijas sekretāres vietnieku Gabi Kamarillo (Gabe Camarillo).

Savukārt piektdien, 14. aprīlī, I. Mūrniece viesosies ASV Nacionālās Aizsardzības Universitātē, kur tiksies ar universitātes prezidentu ģenerālleitnantu Maiklu Plenu (Michael T. Plehn) un studentiem. Apmeklējuma laikā plānots pārrunāt drošības situāciju pasaulē pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā un tā ietekmi uz Rietumiem.

ASV ir ilggadējs Latvijas stratēģiskais partneris un sabiedrotais, kam ir nozīmīga loma Latvijas drošības stiprināšanā. Latvijas un ASV attiecības ir balstītas kopīgās vērtībās un drošības interesēs. Latvija sadarbojas ar ASV NATO, kā arī citos daudzpusējos un divpusējos formātos, kuru mērķis ir aizsardzības stiprināšana.

Jau vēstīts, ka pērnā gada nogalē ASV Kongress apstiprināja 225 miljonu ASV dolāru finansējumu visām trim Baltijas valstīm “Baltijas Drošības iniciatīvas” (Baltic Security Initiative) ietvaros 2023. gadam fiskālajam gadam, kas tiks novirzīts militāro spēju attīstībai.

ASV ir apstiprinājusi arī plānus militārās klātbūtnes stiprināšanai Baltijas valstīs, kas paredz, ka rotācijas kārtībā bez pārtraukumiem Latvijā uzturēsies ASV karavīri un militārās tehnikas vienības. Plānots, ka Latvijā tuvākajos gados ASV nodrošinās vienību klātbūtni rotācijas kārtībā gan Ādažu, gan Lielvārdes militārajās bāzēs. Tas sniegs būtisku ieguldījumu atturēšanā un aizsardzībā, kā arī uzlabos savstarpējo savietojamību starp Latvijas un ASV bruņotajiem spēkiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI