DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. martā, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrijas paziņojums, atceroties Krievijas bruņoto spēku kara noziegumu Bučā

Latvija piemin Ukrainas iedzīvotājus, kuri cieta brutālajā Krievijas iebrukumā Bučā 2022. gada 31. martā. Krievu armijai atkāpjoties, pasaulei atklājās Krievijas bruņoto spēku pastrādātās zvērības pret pilsētas mierīgajiem civiliedzīvotājiem. Ielās un masu kapos tika atklātas vairāk nekā 400 iedzīvotāju mirstīgās atliekas ar vardarbīgas nāves pazīmēm. Fotoattēli no Bučas un izdzīvojušo liecības par notikušo vēl joprojām turpina šokēt ar nežēlību un necilvēcību.

Starptautiskās organizācijas ir vairākkārt atzinušas, ka daudzi Krievijas bruņoto spēku pastrādātie noziegumi Bučā ir klasificējami kā kara noziegumi.

Krievijas rīcība ir rupjš starptautisko tiesību, tai skaitā ANO Statūtu pārkāpums. Krievija ir pilnībā atbildīga par tās agresiju pret Ukrainu. Vainīgajiem Krievijas agresijā pret Ukrainu un necilvēcīgajiem Krievijas bruņoto spēku noziegumiem pret Ukrainas civilajām un militārpersonām būs jāstājas tiesas priekšā.

Latvija turpinās atbalstīt Ukrainas centienus dibināt starptautisku mehānismu Krievijas noziegumu Ukrainā izmeklēšanai un iztiesāšanai. Atbalstām ad hoc starptautiska tribunāla nodibināšanu Apvienoto Nāciju Organizācijas paspārnē, kas nodrošinātu atbildību par agresijas noziegumu pret Ukrainu. Tāpat turpinām atbalstīt Starptautiskās krimināltiesas izmeklēšanu par Krievijas pastrādātajiem starptautiskajiem noziegumiem Ukrainā un vainīgo saukšanu pie atbildības. Starptautiskā krimināltiesa jau spērusi nozīmīgu pirmo soli, izdodot aresta orderus Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam un Krievijas bērnu tiesību komisārei Marijai Ļvovai-Belovai. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI