DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. martā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Ar uzrunu RTU saimei 27. martā amata pienākumus sāks pildīt jaunais universitātes rektors Tālis Juhna

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) jaunais rektors akadēmiķis Tālis Juhna savus amata pienākumus sāks pildīt pirmdien, 27. martā, un šajā dienā viņš teiks uzrunu RTU darbiniekiem un studentiem, iepazīstinot ar jaunizveidoto vadības komandu, kā arī saviem nākotnes darbiem un iecerēm.

T. Juhna, kandidējot uz rektora amatu, iezīmēja savu redzējumu par RTU attīstību, kas būs balstīta RTU stratēģiskajos principos. Tie paredz, ka RTU darbības pamats ir zinātne, kā arī inovācijās un sadarbībā ar industriju veidots studiju process, kas nodrošina Latvijas tautsaimniecībai nepieciešamo speciālistu sagatavošanu, tā kalpojot par pamatu Latvijas ilgtspējīgai attīstībai.

Jaunievēlētais rektors uzskata, ka RTU studiju procesam ir jākļūst personalizētākam, studentus vairāk iesaistot pētniecībā, inovāciju radīšanā un inženierdizainā, tā veicinot nepieciešamo nākotnes prasmju apguvi. Savukārt kā zinātnes universitātei RTU uzdevums ir radīt zināšanas un nodrošināt to pārtapšanu par globāla mēroga tehnoloģijām, veidojot universitāti par dinamisku, atvērtu un iekļaujošu zināšanu centru ne tikai Latvijā un Baltijā, bet arī Ziemeļvalstu reģionā.

RTU padome jaunajam rektoram ir izvirzījusi vairākus uzdevumus – RTU ir jāiekļūst starptautisko reitingu 500 spēcīgāko universitāšu saimē, RTU nepieciešams turpināt attīstīt augstās tehnoloģijas un inovācijas, kā arī RTU ir jāpiesaista finansējums no zinātniskās darbības un sadarbības ar industriju.

T. Juhnu par jauno RTU rektoru, aizklāti balsojot, ar pārliecinošu balsu vairākumu 22. februārī ievēlēja RTU Satversmes sapulce. Līdz šim RTU 12 gadus ir vadījis rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis.

T. Juhna 12 gadus ir strādājis L. Ribicka komandā par zinātņu prorektoru. Viņš pilnveidojis zinātnes pārvaldības sistēmu un izstrādājis stratēģiju RTU zinātnes un inovācijas sistēmas izveidei. Ieviesis dažādus atbalsta mehānismus zinātnieku un studentu inovāciju spēju veicināšanai un jaunu tehnoloģiju attīstībai, piemēram, RTU Zinātnes un inovāciju centru, kura mērķis ir veicināt RTU zinātnisko darbību un akadēmiskā personāla un studējošo iesaisti inovāciju radīšanā un zināšanu pārnesē, kā arī attīstīt sadarbību ar industriju un zinātniskajām institūcijām.

Paralēli administratīvajam darbam T. Juhna aktīvi darbojas zinātnē, vadot un kā zinātnieks piedaloties vietējos un starptautiski finansētajos zinātnes projektos. Pēdējie nozīmīgākie – kopā ar sadarbības partneriem izstrādāti risinājumi Covid-19 monitorēšanai vidē – notekūdeņos, kā arī septiņi prototipi, kas uzlabo pakalpojumu noturību un kvalitāti veselības aprūpes zonās Covid-19 un citu infekcijas slimību laikā. Savukārt studiju jomā T. Juhna ir izveidojis jaunu starptautisko bakalaura studiju programmu «Biotehnoloģija un bioinženierija», un pēc viņa iniciatīvas RTU ir izveidoti un ieviesti jauni studentu mācību veidi, piemēram, uzņēmējdarbības un zinātnes sadarbības iniciatīva «Industriālais doktors», kuras mērķis – attīstīt pētniecības un uzņēmējdarbības ciešāku sadarbību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI