DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. martā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: E-vide

Andra Levite: digitālo prasmju apgūšana nav tikai paaudžu jautājums, tas ir arī atvērtas nostājas jautājums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Andras Levites uzruna Riga TechGirls programmas veselības aprūpes speciālistiem “Cilvēcīgi par tehnoloģijām” atklāšanā.

Labvakar, Riga TechGirls komanda!

Labvakar, dārgie veselības jomā strādājošie kolēģi!

Apbrīnojami dinamiskā Riga TechGirls komanda atkal ir izstrādājusi un no šodienas piedāvā jaunu IT mācību programmu – šoreiz veselības jomā strādājošajiem profesionāļiem – “Cilvēcīgi par tehnoloģijām”.

Nākotnes inovāciju potenciāls ir nozīmīgs veselības nozarē. Izmantojot digitālos risinājumus, iespējams pilnveidot daudz ārstniecības procesu – gan diagnostikā, gan terapijā – kā arī pievērst uzmanību iedzīvotāju izglītībai par veselību un – galvenokārt – par slimību prevenciju.

Jau šobrīd ārstniecības iestādes Latvijā izmanto mākslīgā intelekta risinājumus, lai ātrāk un precīzāk noteiktu pacientu diagnozi un nepieciešamo terapiju, vienmēr ievērojot pacienta individuālo drošību.

Apgūstot “Cilvēcīgi par tehnoloģijām” mācību programmu, tas, iespējams, palīdzēs absolventiem straujāk ieviest inovācijas veselības jomā.

Viennozīmīgi veselības nozarei jābūt uz pacientu un viņa vajadzībām orientētai. Taču pakalpojumu pieejamība veselības nozarē ir arvien lielāks izaicinājums, ņemot vērā sabiedrības novecošanos, dažādas infrastruktūras īpatnības un medicīniskā personāla nepietiekamību.

Piemēram, telemedicīna var būt atbalsts pakalpojumu pieejamības sekmēšanai. Taču arī tam nepieciešams apgūt digitālās prasmes ekrāna abās pusēs – gan medicīnas darbinieka, gan pacienta pusē.

Mēs dzīvojam laikmetā, kad dalīšanās ar informāciju un labo praksi ir kļuvusi par ierastu zināšanu pārneses formātu. Latvijā veselības nozarē šobrīd ir vairāki starptautiskās sadarbības projekti, kas veselības nozari var pacelt augstākā konkurences skalā un vienlaikus sniegt mūsdienīgu atbalstu iedzīvotājiem.

Mērķim vienmēr ir jābūt: uzlabot pacienta izredzes atveseļoties, liekot uzsvaru uz personalizētu un precīzijas medicīnu.

Jau šodien digitalizācijas iespējas un piedāvājumi ir lielā skaitā. Veselības nozares darbiniekiem, konsultējoties ar IT ekspertiem, rūpīgi jāizvēlas Latvijas apstākļiem pareizākās un piemērotākās iespējas.

Zinātne un tehnoloģijas nestāv uz vietas. Studiju laikā iegūtās zināšanas nepārtraukti jāpārbauda un jāpaplašina, tāpēc mūžizglītība nedrīkst būt tikai nākotnes projekts. Tai ir jābūt šodienas realitātei.

Neapšaubāmi mūžizglītība iekļauj digitālās prasmes visās dzīves jomās.

Gandrīz visas Eiropas valstis piedzīvo sabiedrības novecošanos un profesionālā darba stāža pagarināšanu.

Paaudze pēc manis jau uzauga ar digitālajiem rīkiem un prasmēm. Man tās bija jāapgūst un laiku pa laikam jāatsvaidzina.

Taču digitālo prasmju apgūšana nav tikai paaudžu jautājums, tas ir arī atvērtas nostājas jautājums.

Pareizi saprotot darba dzīves prasības, Riga TechGirls komanda jaunajā programmā piedāvā četrus dažādus moduļus: pacienta pieredzes dizains, datu apstrāde veselības aprūpē, digitālie rīki veselības aprūpē, mūsdienās pieejamās tehnoloģijas.

Digitālās prasmes ir noderīgas. Tās var palīdzēt izvairīties no nevajadzīgiem, atkārtotiem, pacientam dārgiem un psiholoģiski nomācošiem izmeklējumiem. Digitālās prasmes var palīdzēt saudzīgi apieties ar pacienta sensitīvajiem datiem, mūsdienīgi kontaktēties ar kolēģiem visā pasaulē, kā arī vairāk un efektīvāk veltīt laiku pacientam, mazāk – darbam ar dokumentiem.

Es pieteicos programmā un šodien sākšu mācīties. Liels paldies Riga TechGirls komandai!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI