DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. februārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents: mūsu kopīgā atbildība ir drošība sadarbībā ar NATO sabiedrotajiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

7. februārī Valsts prezidents Egils Levits Rīgas pilī tikās ar Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas deputātiem, pārrunājot Valsts prezidenta un frakcijas prioritātes un viedokļus likumdošanas jautājumos.

Viens no spēcīgiem uzsvariem Valsts prezidenta darba kārtībā ir Latvijas un Eiropas kopējā drošība. “Tā ir visu mūsu politiskā atbildība aizstāvēt mūsu demokrātiskās vērtības un stiprināt aizsardzības kapacitāti. Šajos Eiropas drošībai izšķirošajos laikos ir svarīgi, ka mēs aizstāvam kolektīvās drošības un demokrātijas vērtības. Ja vēlamies, lai NATO sabiedrotie aktīvi turpina iesaistīties mūsu drošības stiprināšanā, mums pašiem jārūpējas gan par mūsu aizsardzību, gan par mūsu rietumu demokrātiskajām vērtībām,” atzīmēja E. Levits.

Valsts prezidents akcentēja jautājumu par viņa plānoto likumdošanas iniciatīvu – grozījumiem Partiju finansēšanas likumā, stiprinot partiju kapacitāti dažādās politiku jomās. Deputāti informēja par savas partijas darbu dažādu politikas jomu padziļinātā apspriešanā un jauno līderu sagatavošanā.

Pārrunājot reģionālās attīstības jautājumus un iedzīvotāju intereses, abas puses bija vienisprātis, ka vēlētās iedzīvotāju padomes ir būtisks instruments demokrātijas un lokālās piederības veicināšanai.

Valsts prezidents sarunā uzsvēra valsts valodas nostiprināšanas nozīmi visās dzīves jomās: “Mēs vēlamies veidot vienotu sabiedrību, kur dažādas sabiedrības grupas spēj sazināties valsts valodā. Ir jāmazina sabiedrības sašķeltība pēc valodas principa.”

Frakcijas deputāti interesējās par Valsts prezidenta viedokli par Valsts prezidenta vēlēšanu sistēmu un dažādiem to modeļiem Eiropā. E. Levits izklāstīja dažādu Eiropas valstu prezidentu tiešo un netiešo vēlēšanu modeļu priekšrocības un trūkumus, tāpat atzīmēja atšķirības Eiropas parlamentu vēlēšanu sistēmās.

Tāpat deputāti rosināja diskusiju par tautas nobalsošanas ierosināšanai savācamo vēlētāju parakstu procentu samazināšanu. Valsts prezidents atzina, ka principā šo slieksni varētu samazināt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI