DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. februārī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Vidzemes Augstskola līdzdarbosies ciņā pret dezinformāciju Baltijas valstīs

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai sniegtu atbalstu Eiropas Savienībai (ES) cīņā ar dezinformāciju trīs Baltijas valstīs,  Vidzeme Augstskola sadarbībā ar partneriem Igaunijā, Latvijā un Lietuvā ir izveidojusi Baltijas Iesaistes centru informācijas traucējumu apkarošanā (BECID – Baltic Engagement Centre for Combating Information Disorders).

BECID apvienojušies sadarbības partneri no trīs Baltijas valstīm - Vidzemes Augstskola (ViA), Tartu Universitāte, Tallinas Universitāte, Vītauta Dižā Universitāte, “Re:Baltica”, Baltijas Mediju izcilības centrs, kā arī ziņu portāla “Delfi” Latvijas, Igaunijas un Lietuvas redakcijas, acociētais partneris - SIA “Vidzemes Televīzija” (ReTV).

“Baltijas Iesaistes centrā ViA piedalās tāpēc, ka kopš 2016.gada sistemātiski ir attīstījusi savu kapacitāti un ekspertīzi dezinformācijas izpētē, medijpratības veicināšanā sabiedrībā gan Latvijā, gan ārpus tās. Šī ir viena no ViA stratēģiskās specializācijas jomām. Lai piedalītos šajā projektā, bija nepieciešama būtiska jau uzkrātā pieredze, izveidota profesionāla un labi sagatavota pētnieku komanda, kas var sniegt ieguldījumu sabiedrības noturības sekmēšanā,” norāda Vidzemes Augstskolas rektore Agnese Dāvidsone. “Mūsu uzdevumi projektā būs saistīti ar dezinformācijas izpēti, medijpratības apmācību satura izstrādi un apmācību īstenošanu. Svarīgi arī izveidot kontaktus ar pārējiem šādiem centriem Eiropā, lai varam strādāt koordinēti, kā arī nodrošināt, ka centra darbība pēc trim gadiem neapstājas tāpēc, ka beidzies konkrētā projekta finansējums.”

Mūsdienu informācijas vidē ir grūti orientēties. Mainoties ziņu patēriņam un sociālo mediju lietošanas paradumiem, algoritmu vadītai personalizētai informācijas videi un arvien plašākam daudzveidīgās un tiešsaistē pieejamās informācijas apjomam, bažas par iespējamā kaitējuma pārvaldību pieaug gan ES dalībvalstīs, gan starptautiskā mērogā. Tiešsaistes dezinformācijas kampaņas var ietekmēt sabiedrības viedokli, manipulēt ar sabiedrības diskusijām un ietekmēt uzvedību.

Pēdējo gadu laikā akadēmiskās vides pārstāvji sadarbībā ar masu medijiem, faktu pārbaudes organizācijām un citām ieinteresētajām pusēm ir aktīvi meklējuši dezinformācijas risinājumus, piemēram, tiek atmaskotas safabricētas ziņas, izvērtēti publiskajā telpā izskanējuši apgalvojumi, rīkotas medijpratības apmācības. Tomēr šie centieni joprojām ir nepietiekami, jo nereti ir ierobežoti nacionālā mērogā un balstīti īstermiņa projektos, kuriem nav turpinājuma. Tie bieži vien nespēj reaģēt uz dezinformācijas kampaņām, kas notiek starptautiskā mērogā.

 “BECID nodrošina integrētu pieeju cīņā pret dezinformāciju,” stāsta ViA asociētais profesors Jānis Buholcs. “Pirmkārt, šis centrs apvieno pētniekus, žurnālistus un medijpratības pedagogus, un katra no šīm grupām, sniedzot savu redzējumu, ļauj centrā iesaistītajiem labāk un daudzpusīgāk izprast ar dezinformāciju saistītās parādības un meklēt tām risinājumus. Otrkārt, darbs Baltijas valstu līmenī šīm aktivitātēm piešķir starptautisku dimensiju, kas ir ļoti svarīgi, jo problēmas, kuras risinām, ir ne tikai nacionālas, bet arī pārnacionālas.”

BECID un vēl pieci citi jaunizveidoti centri ir kļuvuši par Eiropas Digitālo mediju observatorijas (EDMO) tīkla sastāvdaļu, kas stiprina Eiropas ekosistēmu un cīnās ar dezinformāciju. Līdz ar to tagad EDMO tīklā ir iesaistītas visas 27 ES dalībvalstis, kā arī Norvēģija.

Plašāka informācija par projektu pieejama ViA Sociālo, ekonomisko un humanitāro pētījumu institūta (HESPI) un BECID mājas lapās:

Plašāka informācija par jaunizveidotajiem centriem pieejama EDMO mājas lapā: https://edmo.eu/2022/12/01/the-edmo-network-expands-to-all-eu-member-states-through-six-new-hubs/

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI