DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. janvārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Zanda Kalniņa-Lukaševica Strasbūrā: Moldovas rīcība ir piemērs cilvēcībai, solidaritātei un demokrātiskajām vērtībām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Saeima

“Apzinoties spiedienu, ar kuru Moldova sastopas Krievijas agresīvās ārpolitikas dēļ, mēs novērtējam Kišiņevas noturību pret Krievijas manipulatīvajām darbībām un tajā pašā laikā spēju turpināt iesviest reformas,” Strasbūrā akcentēja Saeimas priekšsēdētāja biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā (EPPA) vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Latvijas delegācijas vadītāja EPPA debatēs, kurās apspriests ziņojums par Moldovu, pauda gandarījumu par to, ka Eiropas Savienības atbalsts ir mazinājis Krievijas ietekmi uz Moldovu, kā arī akcentēja, cik būtiski ir pēc iespējas ātrāk iegūt neatkarību no Krievijas enerģētikas jomā.

Z.Kalniņa-Lukaševica atzīmēja – īstenotās reformas ir nodrošinājušas Eiropas Savienības kandidātvalsts statusu Moldovai. Būtiski nodrošināt reformu neatgriezeniskumu un ilgtspējību, jo šis process definēs Moldovas pozīciju, integrējoties Eiropas Savienībā.

Valstis ar vērtīgu un atbilstošu reformu pieredzi turpinās dalīties ar uzkrātajām zināšanām, lai palīdzētu veicināt reformu īstenošanu Moldovā, sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica, tādējādi akcentējot arī Latvijas gatavību turpināt sniegt atbalstu Moldovai.

Tāpat Latvijas delegācijas vadītāja pauda atzinību par Moldovas paveikto, uzņemot no kara bēgošos Ukrainas iedzīvotājus. “Tas ir piemērs cilvēcībai, solidaritātei un demokrātiskajām vērtībām,” akcentēja Z.Kalniņa-Lukaševica. Valstī no Ukrainas kopš 2022.gada februāra ir ieradušies vairāk nekā 700 000 cilvēku, un gandrīz 100 000 ir palikuši tur. Tas padara Moldovu par valsti, kurā ir vislielākais bēgļu skaits no Ukrainas attiecībā pret tās iedzīvotājiem (2,6 miljoni).

EPPA ziemas sesijā apstiprināts ziņojums par Moldovu, kura izstrādē aktīvi iesaistījusies EPPA Latvijas delegācija - viena no ziņojuma autorēm ir bijusī Latvijas delegācijas EPPA vadītāja Inese Lībiņa-Egnere. Rezolūcijā ir uzsvērts, ka kopš 2021.gada vasaras Moldovas varas iestādes ir uzsākušas tālejošu reformu programmu, jo īpaši tiesu sistēmā un cīņā pret korupciju, lai novērstu “valsts sagrābšanu” un tādējādi atjaunotu integritāti un sabiedrības uzticēšanos valsts iestādēm.

EPPA 2023.gada ziemas sesija, kurā pirmo reizi piedalās 14.Saeimas EPPA delegācija, notiek no 23. līdz 27.janvārim Strasbūrā, Francijā. Saeima 12.janvārī apstiprināja delegācijas sastāvu un lēma, ka tās vadītāja būs Zanda Kalniņa-Lukaševica. EPPA ziemas sesijā Strasbūrā piedalījās arī delegācijas vadītājas vietnieks Normunds Dzintars, pastāvīgā pārstāve Ieva Brante, kā arī deputāti Andris Bērziņš, Edmunds Cepurītis un Ričards Šlesers.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI