DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. janvārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

VDD aiztur Latvijas pilsoni par sadarbību ar sankcijām pakļautu Kremļa propagandas resursu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2023. gada 3. janvārī Valsts drošības dienests (VDD) aizturēja Latvijas pilsoni saistībā ar aizdomām par saimnieciskā resursa nodrošināšanu Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļautam Kremļa propagandas resursam.

Aizturēšana tika veikta kriminālprocesa ietvaros, kuru VDD uzsācis saskaņā ar Krimināllikuma 84. panta pirmo daļu, t.i., par ES noteikto sankciju iespējamu pārkāpšanu.

Aizturētā Latvijas pilsoņa aktivitātēm VDD sekoja līdzi jau ilgstoši. Persona strādā vienā no Kremļa kontrolē esošās aģentūras “Rossiya Segodnya” informācijas resursiem, kas izplata Kremļa interesēm atbilstošus vēstījumus, tajā skaitā regulāri diskreditējot Latviju un tās sabiedrotās valstis. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā šis Kremļa propagandu veidojošais un izplatošais resurss ES dalībvalstīs ir bloķēts saistībā ar Krievijas militārās agresijas pret Ukrainu attaisnošanu un darbībām situācijas destabilizēšanai citās Eiropas valstīs.

Aizturētais Latvijas pilsonis šajā informācijas resursā ieņem vadošu amatu, organizējot un vadot satura veidošanu. Persona vairākus gadus dzīvoja un strādāja Krievijā, bet 2022. gada nogalē ieradās Latvijā.

VDD atgādina, ka sankcijām pakļautiem uzņēmumiem ir aizliegts nodot gan finanšu, gan saimnieciskos resursus, tajā skaitā veikt darbu to labā.

Personai  ir piemērots aizdomās turētā statuss un kā drošības līdzeklis noteikts apcietinājums.

Izmeklēšana šajā kriminālprocesā turpinās un VDD sniegs papildu informāciju par izmeklēšanas gaitu atbilstoši kriminālprocesa virzībai.

Atgādinām, ka 2020. gada 16. janvārī VDD pret vairākiem Latvijas valstspiederīgajiem, kuri veidoja saturu Krievijas Federācijai piederošās aģentūras “Rossiya Segodnya” informācijas resursiem “Sputnik” un “Baltnews”, uzsāka kriminālprocesu par iespējamu starptautisko sankciju pārkāpšanu. Aģentūras “Rossiya Segodnya” ģenerāldirektors ir Vladimiram Putinam pietuvinātais Dmitrijs Kiseļovs, pret kuru ES ir noteikusi sankcijas par tā pārvaldībā esošo informācijas resursu izmantošanu Krievijas agresīvās ārpolitikas realizēšanai, konkrēti – darbībām Ukrainas teritoriālās integritātes, suverenitātes un neatkarības graušanas atbalstam. Pirmstiesas izmeklēšana 2020. gadā uzsāktajā kriminālprocesā ir noslēgusies un kriminālprocesa materiāli 2021. gada 24. septembrī ir nosūtīti prokuratūrai, rosinot pret satura veidotājiem uzsākt kriminālvajāšanu.

VDD atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu, kamēr tās vaina nav atzīta likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI