DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. decembrī, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Starptautiskā sadarbība – viens no pīlāriem nopietnu pārrobežu noziegumu izmeklēšanā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts policija aktīvi iesaistās un pielieto starptautiskās sadarbības platformas, kā arī atzinīgi novērtē ieguldījumu, ko šīs sadarbības formas sniedz pārrobežu noziegumu izmeklēšanā, tostarp augsta līmeņa organizēto noziedzīgo grupu darbību identificēšanā, noziegumu novēršanā, arī saukšanā pie kriminālatbildības. Kopīgs starptautiska mēroga darbs dažādos formātos turpinās arī šobrīd un arvien tiek stiprinātas tiesībsargājošo iestāžu pārstāvju saites, lai gūtu vēl labākus rezultātus nopietnu pārrobežu noziegumu novēršanā un apkarošanā, tostarp ņemot vērā potenciālos riskus, kādi var rasties saistībā ar Krievijas izvērsto karu Ukrainā. Kā vienu no būtiskām sadarbības formām jāizceļ šogad Rīgā norisinājušos pirmo operatīvo sanāksmi, kuras laikā klātienē tikās Eiropas Savienības dalībvalstu slepkavību izmeklēšanas nodaļu priekšnieki un pārstāvji no EUROPOL. Sanāksmi organizēja Latvijas Valsts policija sadarbībā ar Itālijas Antimafijas direktorāta vadīto @ON tīkla projektu, kā arī EUROPOL un EMPACT prioritātes “Augsta riska kriminālie grupējumi” vadītāja atbalstu.

Valsts policija jau vairākkārt izcēlusi gadījumus, kuros starptautiskās sadarbības rezultātā ar vairāku valstu tiesībsargājošo iestāžu likumsargiem, dalībvalstīs identificēti un aizturēti vairāku noziedzīgo organizēto grupu dalībnieki dažādās jomās – telefonkrāpniecībā, nelikumīgā narkotiku apritē, nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā, arī slepkavību pastrādāšanā un citās jomās. Kopīgs starptautiska mēroga darbs dažādu noziegumu izmeklēšanā turpinās arī šobrīd un dažādos veidos tiek stiprinātas tiesībsargājošo iestāžu pārstāvju saites un savstarpējie kontakti, lai veicinātu sadarbību un gūtu arvien labākus rezultātus nopietnu pārrobežu noziegumu novēršanā un apkarošanā.

Tā, piemēram, pagājušajā nedēļā, 8. decembrī, plašākai sabiedrībai Valsts policija un Rīgas tiesas apgabala prokuratūra preses konferencē sniedza ieskatu vienā no sarežģītākajām un komplicētākajām pasūtījuma slepkavības izmeklēšanas lietām Latvijā – maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības izmeklēšanas virzību, un arī tajā būtiska nozīme bija starptautiskajai sadarbībai, tostarp īstenota informācijas apmaiņa un ieguve uz izmeklēšanu interesējošiem jautājumiem no vairākām citām valstīm, tāpat organizētas speciālas starptautiskas izmeklēšanas darba grupas, arī ar Europol un Eurojust atbalstu.

Šajā saistībā jāizceļ, ka šī gada 26. un 27. oktobrī Rīgā Valsts policija sadarbībā ar Itālijas Antimafijas direktorāta vadīto @ON antimafijas ekspertu tīklu organizēja pirmo operatīvo sanāksmi, kuras laikā klātienē tikās vairāk nekā 20 Eiropas Savienības dalībvalstu slepkavību izmeklēšanas nodaļu priekšnieki un pārstāvji no EUROPOL un EMPACT prioritātes “Augsta riska kriminālie grupējumi”, lai sniegtu ieskatu pārrobežu slepkavību izmeklēšanas aktualitātēs un pārrunātu tendences, kā arī savstarpējās sadarbības stiprināšanas nozīmi organizēto noziedzīgo grupu veikto slepkavību efektīvā un iespējami ātrākā atklāšanā un vainīgo personu aizturēšanā. Katras dalībvalsts pārstāvji uzstājās ar prezentāciju, kurā izklāstīja savas pārstāvētās valsts slepkavību tendences, tostarp iezīmējot potenciālos draudus un risinājumus, pamatojoties uz konkrētu gadījumu piemēriem.

Operatīvās sanāksmes dalībnieki īpaši akcentēja, ka šāda veida tikšanās formāti ir būtiski pieredzes apmaiņai, īpaši par starptautiska rakstura noziegumiem, kas rada lielu risku un draudus sabiedrībai, piemēram, par pasūtījuma slepkavībām, personu nolaupīšanas gadījumiem u.c. Dalībnieki prezentācijās sniedza ieskatu izmeklēšanas metodikā un taktikā par konkrētiem gadījumu piemēriem un vienojās, ka šajos formātos būtiski dalīties ar vismodernākajām analīzes iespējām, kā arī izmeklēšanas metodiku un taktiku, veiksmīgai un precīzāk mērķētai lietu izmeklēšanai citās valstīs.

Tāpat secināts, ka kopumā skatoties, dalībvalstis sekmīgi atklāj zemākā līmeņa organizēto noziedzīgo grupu dalībniekus, kuri ir iesaistīti pasūtījuma slepkavību izpildē, taču nepieciešams notvert šādu grupu līderus, kuri dod komandas. Vienlaikus pārrunātas arī Krievijas izvērstā kara Ukrainā sekas un tās akcentētas kā augsts risks šajā noziegumu jomā, piemēram, personām gūstot pieredzi personu nogalināšanā, izcelts arī paaugstināts nelikumīgu ieroču aprites risks u.tml.

Tikšanās laikā gūts apstiprinājums tam, ka šis ir veiksmīgs sadarbības stiprināšanas formāts, kurš būtu jāattīsta un jāturpina, to izvēršot arī operacionālā līmenī, koncentrējoties pēc nepieciešamības arī uz konkrētu izmeklēšanu gadījumiem. Tāpat dalībnieki aktīvi diskutēja par interesējošiem jautājumiem un vienojās par papildu savstarpējās informācijas apmaiņas formu, daloties ar savu tiešo kontaktinformāciju, lai paātrinātu saziņas ātrumu starp sadarbības partneriem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI