DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Tas, kas Baltijas valstīs notika 50 okupācijas gadus, nedrīkst atkārtoties Ukrainā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Baltiešu atmiņā vēl ir padomju okupācija 1940.gadā, meli un pazemojumi, nacionālās pretošanās kustības cīņas, padomju represijas un latviešu, lietuviešu un igauņu atstumtība padomju okupācijas režīmā. Mēs saprotam mūsu brāļus ukraiņus, darām un darīsim visu iespējamo, lai aizstāvētu Ukrainas tautas izraudzīto attīstības ceļu uz cienīgu un Eiropas vērtībās balstītu dzīvi. Tas, kas Baltijas valstīs notika 50 okupācijas gadus, nedrīkst atkārtoties Ukrainā,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece piektdien, 28.oktobrī, atklājot Baltijas Asamblejas 41.sesiju.

Pēc kara un okupāciju šausmu piedzīvošanas un komunistisko režīmu krišanas Eiropā Baltijas valstis spēja atjaunot neatkarību, izrauties no brūkošās PSRS, atjaunot demokrātiskās institūcijas. To mēs varējām sasniegt, pateicoties arī atbalstam, ko jutām un saņēmām no citu demokrātisko valstu sabiedrībām, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. I.Mūrniece pauda, ka starptautiskajās attiecībās, tāpat kā dzīvē, kādam vienmēr ir jābūt pirmajam, kas uzdrošinās aizstāvēt to, kas no reālpolitikas viedokļa ne vienmēr izskatās izdevīgi, un drosmīgie uz starptautiskās skatuves var izrādīties šķietami nelieli spēlētāji, piemēram, Baltijas valstu gadījumā – Islande, kas sniedza nenovērtējamu atbalstu baltiešiem, kad tā atzina Baltijas valstu neatkarību atjaunošanu.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka jau astoto mēnesi dzīvojam paaugstinātas spriedzes apstākļos. Eiropas mieru ir satricinājusi Krievija, izvēršot plaša mēroga karadarbību Ukrainā. “Baltijas valstu parlamenti un valdības kopā ar mūsu tuvākajiem sabiedrotajiem jau kopš kara sākuma ir bijuši avangardā, formulējot gan starptautisko viedokli, gan rīcību pret Krieviju. Mēs stingri iestājamies par noteikumos balstītu starptautisko kārtību. Mēs izmantojam savu balsi un diplomātiskās prasmes ANO, Eiropas un transatlantiskajās struktūrās, lai ietekmētu notikumu gaitu un apturētu agresoru. Esam izmantojuši visus mūsu rīcībā esošos līdzekļus, lai sniegtu politisku, militāru un finansiālu atbalstu Ukrainai tās taisnīgajā cīņā. Tikai Ukrainas uzvara un Krievijas sagrāve mums var nest ilgstošu mieru Eiropā,” sacīja I.Mūrniece.

“Baltijas valstu sadarbībā šobrīd dominē drošības un aizsardzības jautājumi, enerģētikas un transporta projekti, cīņa pret Krievijas propagandu un hibrīddraudiem. Enerģētikas drošība un stabilitāte kā viens no Baltijas Asamblejas dienaskārtības jautājumiem ir tieši saistīts ar šo karu. Tā ietekmi mēs izjūtam ikdienā un sekas droši vien būs jūtamas ilgi,” pauda Saeimas priekšsēdētāja.

“Mūsu domas un darbi koncentrējas uz to, kā apturēt agresoru un tuvināt Ukrainu uzvarai. Situācijā, kad ukraiņi ar savām dzīvībām maksā par mūsu mieru, mēs Baltijā sniedzam maksimālo atbalstu mūsu draugiem,” uzsvēra I.Mūrniece.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI