DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Iemūrēta kapsula Mežvidu kokaudzētavas stādu kompleksā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: LVM

2022. gada 5. oktobrī Jaunkalsnavas pagastā notika svinīga kapsulas iemūrēšana AS “Latvijas valsts meži” jaunākās – Mežvidu kokaudzētavas – stādu šķirošanas un apstrādes kompleksa pamatos. Pasākumā piedalījās Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas, AS “Latvijas valsts meži”, būvnieka – SIA “Selva Būve”, Madonas novada domes un Kalsnavas pagasta pārvaldes pārstāvji.

Pēc kapsulas svinīgās iemūrēšanas Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs kopā ar LVM valdes priekšsēdētāju Pēteri Putniņu un “Sēklas un stādi” direktoru Māri Druvaskalnu apskatīja Mežvidu kokaudzētavas piecas siltumnīcas un āra poligonus, kuros jau šajā pavasarī tika realizēti pirmie izaudzētie priedes ietvarstādi 2,5 miljonu stādu apjomā.

“2020. gadā tika uzsākti jaunās kokaudzētavas “Mežvidi ” būvdarbi Jaunkalsnavā, lai palielinātu meža stādu ražošanas jaudas – tas bija ļoti vajadzīgs solis ne vien “Latvijas valsts mežiem”, bet visai Latvijas mežsaimniecības nozarei kopumā. Šī investīciju ļaus palielināt izaudzēto koku stādu daudzumu par 21% jeb 11,9 miljoniem, 2025. gadā sasniedzot 68,2 miljonus stādu gadā,” pasākumā norādīja LVM valdes priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

appo9956

Topošajā Mežvidu kokaudzētavas stādu šķirošanas un apstrādes kompleksā 8000 kvadrātmetru platībā atradīsies ražošanas telpas, stādu saldētavas un kokaudzētavas administratīvās telpas. Papildus paredzēta inventāra un tehnikas uzglabāšanas noliktava 500 kvadrātmetru platībā, inženiertīklu izbūve un teritorijas labiekārtošana 2,8 hektāru platībā.

“Investīciju projekta “Mežvidu kokaudzētavas izveide” darbus plānots pabeigt 2023. gada nogalē. Šī projekta tālākā virzība nozīmē vieglāk plānojamu un realizējamu stādu ražošanas procesu. Noslēdzoties šiem būvniecības darbiem, būs iespēja stādu šķirošanas un pakošanas darbus veikt arī ziemas mēnešos, paildzinot stādu ražošanas sezonas ilgumu. Sašķiroto stādu uzglabāšana jaunizbūvētā kompleksa dzesēšanas kamerās, kur tiek minimizēts ārējo faktoru – augu slimību, klimatisko apstākļu – ietekme uz stādu kvalitāti, ļaus izsniegt klientiem stādus viņiem vēlamajā laikā un apjomos,” skaidro “LVM Sēklas un stādi” direktors Māris Druvaskalns.

appo0095

Latvijas valsts mežu ilggadējā sadarbības partnera uzņēmuma SIA “Selva Būve” valdes priekšsēdētājs Rolands Orlovskis kapsulas iemūrēšanas svinīgajā pasākumā atzina: “Mūsu darbības laikā esam realizējuši ne vienu vien LVM projektu un katrā ir bijuši inovatīvi risinājumi, kas mums kā būvniekiem licis ar īpašu aizrautību iesaistīties būvniecības procesā un nodrošināt kvalitatīvu rezultātu. Arī šī kokaudzētava būs ar noliktavas tipa būvēm netipiskiem materiāliem - koka konstrukcijām, ar modernizētu ūdens noteces sistēmu un saules paneļiem – ekoloģiska un energoefektīva. Mēs esam gandarīti, ka varam būt klātesoši sabiedrībai nozīmīga projekta realizācijā, izmantojot videi draudzīgus, ilgtspējīgus materiālus un mūsdienīgus būvniecības risinājumus”.

Stādi no Mežvidiem tiks realizēti visplašākajam klientu lokam: gan LVM vajadzībām, lai atjaunotu valsts mežus, gan privāto mežu apsaimniekotājiem Latvijā un ārvalstīs. Kokaudzētavā plānots audzēt priežu un egļu ietvarstādus, kas ir pieprasīti mežsaimniecībā – tos ir ērti stādīt ar rokām, izmantojot speciālus stādāmos stobrus, turklāt tie ir piemēroti arī mehanizētai stādīšanai, kas nākotnē ieņems aizvien nozīmīgāku vietu meža atjaunošanā.

LVM pārvaldībā ir Eiropā modernākās kokaudzētavas, kurās no īpaši atlasītām sēklām audzē kvalitatīvus jaunos stādiņus. 2021. gadā LVM izaudzēja 56,5 miljonus stādu, no kuriem lielākā daļa – 28,5 miljoni stādu – novirzīti valsts mežu atjaunošanai, 15 miljoni stādu – citu mežu īpašniekiem Latvijā, bet gandrīz 13 miljoni stādu tika eksportēti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI