DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. septembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvijas un Ēģiptes politiskajās konsultācijās pārrunā divpusējo sadarbību un Krievijas kara Ukrainā globālās sekas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 16. septembrī Rīgā norisinājās Latvijas un Ēģiptes politiskās konsultācijas, kuras vadīja Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs un Ēģiptes ārlietu ministra vietnieks Eiropas lietās, vēstnieks Ihābs Nasrs (Ihab Nasr).

Valsts sekretārs uzsvēra pozitīvo augsta līmeņa vizīšu apmaiņas dinamiku pēdējā gada laikā, tostarp minot ārlietu ministra Edgara Rinkēviča un uzņēmēju delegācijas vizīti Kairā 12. un 13. jūnijā.

Latvijas un Ēģiptes pārstāvji vienojās stiprināt sadarbību ekonomikā, īpaši informācijas un komunikācijas tehnoloģiju, izglītības, kā arī lauksaimniecības sektorā. Amatpersonas vienojās turpināt darbu līgumtiesiskās bāzes paplašināšanā, atzinīgi novērtējot ārlietu ministra vizītes laikā Kairā parakstītos grozījumus 2009. gada 1. marta Latvijas Republikas valdības un Ēģiptes Arābu Republikas valdības līgumā par sadarbību izglītībā un zinātnē. Sarunu dalībnieki pauda cerību, ka tas veicinās studentu, zinātnieku un akadēmiskā personāla pieredzes apmaiņu.

A. Pelšs un I. Nasrs apsprieda Krievijas kara Ukrainā globālo ietekmi un kaitējumu enerģētikas sektoram, pārtikas nodrošinājumam, kā arī vienojās par nepieciešamību dažādot ierastos tirdzniecības partnerus.

Pārrunājot aktualitātes Vidusjūras austrumu reģionā, Lībijā un Āfrikas raga valstīs. A. Pelšs un I. Nasrs bija vienisprātis, ka jāstiprina sadarbība starptautiskajās organizācijās, tostarp ANO.

Latvijas un Ēģiptes konsultāciju laikā notika ārlietu ministru Edgara Rinkēviča saruna ar Ēģiptes ārlietu ministra vietnieks Eiropas lietās, vēstnieku Ihābu Nasru. Amatpersonas pārrunāja Krievijas kara Ukrainā globālo ietekmi, īpaši uz enerģētikas un pārtikas sektoru, un apsprieda divpusējās sadarbības iespējas, kas mazinātu kara negatīvo ietekmi uz abām valstīm.

Latvijas apmeklējuma laikā Ēģiptes ārlietu ministra vietnieks Eiropas lietās, vēstnieks I. Nasra tikās arī ar Saeimas prezidija, Zemkopības ministrijas, Izglītības un Zinātnes ministrijas, Rīgas Tehniskās Universitātes un NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra pārstāvjiem. Tāpat viņš apmeklēja arī vairākus informācijas un komunikācijas tehnoloģiju uzņēmumus, kas ieinteresēti sadarbībā ar Ēģipti.

Informācijai

Šīs ir otrās politiskās konsultācijas ar Ēģipti, kopš 2018. gada 22. novembrī tika parakstīts memorands par divpusējo konsultāciju mehānisma izveidošanu starp Latvijas un Ēģiptes Ārlietu ministrijām. Iepriekšējās politiskās konsultācijas norisinājās 2020. gada 3. decembrī videokonferences režīmā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI