DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. augustā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Valdis Dombrovskis nodos Latvijas Nacionālajam vēstures muzejam skarbu liecību par karu Ukrainā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

30. augustā plkst. 14 Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis Latvijas Nacionālajam vēstures muzejam (Brīvības bulvārī 32) nodos simbolisku un emocionālu laikmeta liecību – Ukrainas premjera Denisa Šmigala dāvātu kasti ar šāviņu atliekām. Tās atrastas Hostomeļas lidostā netālu no Kijevas pēc Krievijas armijas uzbrukuma. Pēc neveiksmīga Krievijas armijas mēģinājuma lidostu pilnībā iznīcināt jau pirmajā kara dienā, 24. februārī, atkārtotā uzbrukumā 27. februārī Hostomeļā tika iznīcināts viens no ukraiņu lepnumiem – pasaulē lielākā kravas lidmašīna Antonov AN-225 “Mriya” (“Sapnis”).

Ukrainas premjera dāvana Valdim Dombrovskim tika pasniegta abu amatpersonu kārtējās darba tikšanās laikā 21. aprīlī ASV, kur Eiropas Savienība, tostarp arī Latvija, saņēma gan ukraiņu politiķu pateicību par sniegto atbalstu, gan aicinājumu vēl aktīvāk un drosmīgāk palīdzēt Ukrainas armijai, iedzīvotājiem un bēgļiem.

Krievijas noziedzīgais karš Ukrainā ir radījis reālus apdraudējumus Eiropas un rietumu pasaules drošības arhitektūrai, tāpēc palīdzības sniegšana Ukrainai ir izšķiroši svarīga. Atbalsts Ukrainai jau kopš kara sākuma ir pārsniedzis nacionālās un reģionālās robežas, mainījis kā Latvijas, tā Eiropas Savienības dienaskārtību un prioritātes. Tādējādi dāvanai ir plašāks politiskais un vēsturiskais konteksts – tā liecina ne tikai par postošo uzbrukumu Kijevas piepilsētām Krievijas iebrukuma pirmajās dienās, bet simbolizē Latvijas un pārējo Eiropas Savienības valstu solidaritāti ar Ukrainu.

Valda Dombrovska darba pienākumos Eiropas Komisijā ietilpst makro-finansiālās palīdzības sniegšana Ukrainai, ES sankciju uzraudzība Krievijai un Ukrainas atjaunošanas plāna izstrāde.

Dāvinājums būs apskatāms Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā līdz septembra beigām un vēlāk pastāvīgi glabāsies muzeja krājumā.

Papildināt savu krājumu ar liecībām, kas raksturo kara ietekmi uz Latvijas sabiedrību, LNVM uzsāka jau drīz pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Bet kopš 2022. gada jūnija Latvijā dzīvojošie Ukrainas bēgļi un Latvijas iedzīvotāji, kas palīdz ukraiņiem, savas pieredzes stāstus aicināti uzticēt muzejam, aizpildot anketu muzeja platformā “Gadsimta stāsti” (https://emuzejs.lnvm.lv/stasti/).

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI