DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. augustā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

VDD nosūta kriminālvajāšanai trīs kriminālprocesus par Krievijas agresijas atbalstīšanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts drošības dienests (VDD) šā gada jūlijā prokuratūrai nosūtījis trīs kriminālprocesu materiālus, rosinot kopumā pret trīs personām uzsākt kriminālvajāšanu par darbībām, kas saistītas ar Krievijas agresijas pret Ukrainu un tās iedzīvotājiem atbalstīšanu.

Viens kriminālprocess uzsākts saskaņā ar Krimināllikuma 74.1 pantu, t.i., par noziegumu pret mieru un kara noziegumu publisku slavināšanu. Persona nonāca VDD redzeslokā neilgi pēc Krievijas bruņoto spēku iebrukuma Ukrainā, jo interneta vidē publicētos komentāros pauda atbalstu Krievijas agresijai pret Ukrainu un tās iedzīvotājiem.

Otrs kriminālprocess uzsākts saskaņā ar Krimināllikuma 78. pantu, t.i., par darbību, kas vērsta uz nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu. VDD izmeklēšanas gaitā iegūtā informācija liecina, ka persona uz Ukrainas vēstniecības Latvijā e-pastu sūtījusi vēstules, kurās paudusi klaju neiecietību, naidu un agresiju pret Ukrainas tautu, tajā skaitā vēstniecības personālu. Vēstulēs fiksēts arī vardarbības piedraudējums. 

Savukārt trešais kriminālprocess uzsākts saskaņā ar Krimināllikuma 77.2 pantu, t.i., par bruņota konflikta finansēšanu. VDD izmeklēšanas gaitā iegūtā informācija liecina par personas sniegtu atbalstu finanšu līdzekļu un citu mantu vākšanā, lai tās nodotu Ukrainā notiekošajā karadarbībā iesaistītajiem Krievijas bruņoto spēku karavīriem, kuru darbības ir vērstas pret Ukrainas teritoriālo neaizskaramību un politisko neatkarību. 

Kopš Krievijas bruņoto spēku iebrukuma Ukrainā VDD kopumā ir uzsācis 22 kriminālprocesus un no Valsts policijas (VP) pārņēmis četrus kriminālprocesus, kas saistīti ar Krievijas agresijas atbalstīšanu un naida runu. No minētajiem 26 kriminālprocesiem desmit uzsākti saskaņā ar diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par genocīda, noziegumu pret cilvēci un mieru un kara noziegumu publisku slavināšanu un attaisnošanu (Krimināllikuma 74.1 pants) un darbībām, kas vērstas uz nacionālā naida vai nesaticības izraisīšanu (Krimināllikuma 78. pants). Astoņi kriminālprocesi uzsākti pēc Krimināllikuma 74.1 pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm, bet septiņi kriminālprocesi – pēc Krimināllikuma 78. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm. Savukārt viens kriminālprocess uzsākts saskaņā ar Krimināllikuma 77.2 pantu, t.i., par bruņota konflikta finansēšanu.

Līdz šim VDD pirmstiesas izmeklēšanu ir noslēdzis piecos kriminālprocesos, nosūtot izmeklēšanas gaitā iegūtos materiālus prokuratūrai un rosinot pret aizdomās turētajām personām uzsākt kriminālvajāšanu. Savukārt 21 kriminālprocesā pirmstiesas izmeklēšana turpinās, un to ietvaros pašlaik 16 personām ir piemērots aizdomās turētā statuss, savukārt sešām personām – personas, pret kuru uzsākts kriminālprocess, statuss.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI