DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Universālā pasta pakalpojuma nodrošināšanai Latvijas Pasts iesniedz tarifu izmaiņu projektu no 2023.gada 1.janvāra

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai nodrošinātu universālā pasta pakalpojuma (UPP) sniegšanas nepārtrauktību visā Latvijas teritorijā un spētu nodrošināt UPP sūtījumu apmaiņu ar ārvalstīm, ņemot vērā augsto vispārējo inflāciju gan Latvijas, gan globālā līmenī, bet īpaši ievērojamo energoresursu tarifu kāpumu, kas būtiski paaugstina transportēšanas izmaksas, Latvijas Pasts izstrādājis un iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) jaunu UPP tarifu projektu. Plānotais tarifu spēkā stāšanās datums būtu 2023.gada 1.janvāris.

Augstie vispārējās inflācijas rādītāji kā Latvijā, tā starptautiskā līmenī un jo īpaši krasais energoresursu tarifu pieaugums, kas sadārdzina gan pārrobežu, gan vietējās transportēšanas izmaksas, būtiski apdraud Latvijas Pasta iespējas arī 2023.gadā pilnvērtīgi pildīt noteiktās UPP saistības, saglabājoties līdzšinējiem UPP tarifiem.

Šāgada 1.ceturksnī Latvijas Pasts novēroja degvielas izmaksu pieaugumu par aptuveni 32% salīdzinājumā ar to pašu periodu 2021.gadā, augušas arī starptautisko sūtījumu transportēšanas izmaksas, turklāt ik gadu 10%–15% apmērā pieaug citu valstu pasta uzņēmumu izmaksas, ko tie piemēro Latvijas Pastam par Latvijas iedzīvotāju sūtījumu piegādi adresātiem savās valstīs. Izstrādājot jaunu UPP tarifu projektu no 2023.gada 1.janvāra Latvijas Pasts ņēmis vērā arī publiskajā telpā paustos paziņojumus par minimālās mēneša darba algas celšanu, sākot ar 2023.gadu, kas uzņēmumam radītu būtisku papildu izmaksu komponenti.

Līdz ar jauna tarifu modeļa iesniegšanu Latvijas Pasts iniciējis atsevišķus priekšlikumus tarifu izmaiņu dinamikas mazināšanai. Tā rezultātā vidējais vēstuļu korespondences – vēstules, pastkartes, sīkpakas – sūtījumu tarifu pieaugums no 2023.gada plānots tikai 13%,  bet pasta paku sūtījumu tarifiem – 7% apmērā, kas ir uzskatāmas par ļoti lēzenām izmaiņām attiecībā pret novērojamo visa veida izmaksu pieaugumu. Ir pārskatīta atsevišķu valstu grupu piederība noteiktām tarifu grupām, piemēram, sūtījumiem uz Ziemeļīriju tarifi samazināsies. Pieaugs arī atlaide sūtījumiem, kas noformēti pašapkalpošanās vietnē Manspasts.lv, – tā palielināsies līdz 0,55 eiro līdzšinējo 0,49 eiro vietā.

Universālais pasta pakalpojums ir minimālais noteiktas kvalitātes pasta pakalpojumu kopums, kas pieejams visiem lietotājiem Latvijā par vienotu tarifu neatkarīgi no to ģeogrāfiskās atrašanās vietas. UPP sniedzējam ir pienākums nodrošināt iekšzemes un pārrobežu vēstuļu korespondences un pasta paku sūtījumu, kā arī abonētās preses piegādi. Pakalpojuma tarifus pasta nozarē apstiprina SPRK.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI