DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

VARAM un LLU paraksta memorandu par sadarbību biozinātņu, inženierzinātņu, tehnoloģiju un sociālo zinātņu jomās

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ministrs Artūrs Toms Plešs un LLU rektore Irina Pilvere

Publicitātes foto

Šodien vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs un Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) rektore Irina Pilvere parakstīja sadarbības memorandu ar mērķi attīstīt un stiprināt abpusēji izdevīgu sadarbību biozinātņu, inženierzinātņu un tehnoloģiju un sociālo zinātņu jomās.  

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un LLU parakstītā memoranda uzmanības lokā ir klimata pārmaiņu mazināšana un pielāgošanās tām, zemes racionālās izmantošanas, teritoriālās attīstības, aprites ekonomikas, sabiedrības drošības, elektroniskās pārvaldes un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju, kā arī atvērto datu jomas. 

Sadarbības rezultātā abas puses vēlas plašāk izmantot informācijas un komunikācijas tehnoloģiju potenciālu digitālās ekonomikas veidošanā, sekmēt tehnoloģiju un zināšanu pārnesi, inovācijas, lai nodrošinātu tautsaimniecību ar augsti kvalificētiem speciālistiem, jauniem augstas pievienotās vērtības produktiem un pakalpojumiem, kā arī sekmētu studiju un zinātniskās pētniecības ilgtspēju, iesaistot LLU akadēmisko personālu un studentus pētniecības darbu izstrādē, atvērtās zinātnes un citās zinātniskās aktivitātēs.  

“Zinātne nenoliedzami ir progresa virzītājspēks, un Latvijas Lauksaimniecības universitāte kopš tās dibināšanas ir pierādījusi, ka tā ir uz attīstību vērsta izglītības iestāde, kas devusi būtisku ieguldījumu mūsu tautsaimniecības izaugsmē. Arī šobrīd, Latvijai un pasaulei saskaroties ar arvien jauniem izaicinājumiem, cerīgi skatāmies uz turpmāko sadarbību, lai, iesaistot gan universitātes akadēmisko personālu, gan studentus informācijas, prasmju un pieredzes apmaiņā, būtiski kāpinātu lauksaimniecības efektivitāti, sekmētu ilgtspējīgu saimniekošanu, un ieviestu viedus, digitālus risinājumus nozares attīstībā. VARAM apņemas iesaistīties zinātniskās aktivitātēs un nodrošināt savām padotības iestādēm platformu ciešākai sadarbībai ar LLU,” uzsver ministrs Plešs.  

“LLU zinātniekiem ir ļoti labas iestrādes daudzās VARAM kompetences jomās, kas saistītas ar zemes ilgtspējīgu un efektīvu izmantošanu, klimata pārmaiņu negatīvo seku mazināšanu, vides jautājumiem bioekonomikas nozarēs un lauku teritoriju attīstību. Noslēgtais līgums ļaus papildināt un turpināt jau aizsāktos pētījumus un attīstīt LLU profesoru, zinātnieku un studentu kompetences visās VARAM tik svarīgajās jomās un sniegt ieguldījumu ar zinātniski pamatotiem pētījumiem politiku un normatīvā regulējuma pilnveidē, vispusīgi izmantojot gan digitālus, gan inženiertehniskus un ekonomiski pamatotus risinājumus,” tā rektore Irina Pilvere. 

VARAM un LLU jau līdz šim ir sadarbojušās vairākos jautājumos. Tā piemēram, VARAM pārstāvji ir piedalījušies LLU studiju programmu, studiju un promocijas darbu un zinātnisko konferenču ziņojumu izvērtēšanā. Tāpat LLU ir snieguši ievērojamu atbalstu ministrijai, sniedzot informāciju, dažādus aprēķinus un ekspertu konsultācijas dažādu normatīvo aktu sagatavošanai. 

Ministrija jau līdz šim ir noslēgusi sadarbības memorandu un līgumu ar Rīgas Tehnisko universitāti, Rīgas Stradiņa universitāti un Latvijas Universitāti, ar mērķi sekmēt akadēmiskās vides iesaisti politiku veidošanā un otrādi.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI