DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Aktualizēts jautājums par sociālās palīdzības organizatora darba pienākumu veikšanai nepieciešamo kvalifikāciju un kompetencēm

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Labklājības ministrija, reaģējot uz kritisko sociālo darbinieku un sociālās palīdzības organizatoru trūkumu pašvaldību sociālajos dienestos, plāno precizēt izglītības un kompetenču prasības sociālās palīdzības organizatoram (turpmāk – SPO).

14. jūnijā notika diskusija ”Sociālās palīdzības organizators – kā tālāk?”, lai ar visām iesaistītajām pusēm - sociālo dienestu vadītājiem, sociālās palīdzības organizatoru pienākumu veicējiem un izglītības programmu vadītājiem - vienotos par nepieciešamajām izmaiņām Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā (turpmāk – likums), precizējot izglītības un kompetenču prasības SPO.  

Šī brīža reālā situācija ir pretrunā normatīvajiem aktiem – sociālo dienestu vadītāji SPO pienākumu veikšanai pieņem darbā cilvēkus bez atbilstošas izglītības, jo atrast darbinieku ar likumā noteikto izglītību ir praktiski neiespējami. Tukuma novada pašvaldības Sociālā dienesta vadītāja Ina Balgalve diskusijā pauda: ”Mēs Tukumā pieņemam darbā SPO pienākumu pildīšanai cilvēkus, kuri lieliski spēj aprēķināt nepieciešamo sociālo pabalstu un izdot atbilstošus administratīvos aktus. Komunikācijas prasmes, saskarsmes prasmes māca arī citās izglītības programmās. Saprotot, ka sociālos darbiniekus un SPO mēs nevaram atrast, mēs lieliski tiekam galā ar cilvēkiem, kuriem ir attiecīgas zināšanas un prasmes, un vismaz pirmā līmeņa augstākā izglītība. Un padomājiet, kādu resursu mēs izšķiežam, ja liekam sociālajam darbiniekam, kurš ir četrus gadus mācījies sociālo darbu, aprēķināt mājokļa pabalstu?”

Diskusijas laikā bija trīs darba grupas, kurās iesaistījās klātesošie dalībnieki, lai paustu savu viedokli un redzējumu par veicamajiem grozījumiem normatīvajos aktos, izglītības prasībām un to, kādam ideālā variantā ir jāizskatās SPO amata aprakstam, kādas ir darbiniekam nepieciešamās kompetences.

“Mēs – visas iesaistītās puses, veidojam sociālās jomas politiku valstī kopā, un tai ir jābūt saskaņotai ar reālās prakses vajadzībām un iespējām. Vienota izpratne un redzējums veidojas tikai sadarbojoties. Arī šodienas diskusijā esam klātesoši, jo vēlamies vienotas, visām iesaistītajām pusēm pieņemamas pārmaiņas,” sacīja Labklājības ministrijas Sociālā darba un sociālās palīdzības politikas departamenta direktore Ilze Skrodele-Dubrovska, aicinot Latvijas Pašvaldību sociālo dienestu vadītāju apvienību un Latvijas Sociālo darbinieku biedrību, īstenot pagājušajā gadā parakstīto sadarbības memorandu, paust sociālo darbinieku vajadzības, nepieciešamās pārmaiņas un priekšlikumus, kā to paveikt visefektīvāk.

Pasākuma noslēgumā moderatore Inese Šūpule rezumēja, ka, ņemot vērā reālo situāciju, kuru atspoguļoja arī padziļināts pētījums “Par sociālās palīdzības organizatora darba saturu pašvaldību sociālajos dienestos un darba kvalitatīvai izpildei nepieciešamajām kompetencēm”, - sociālā darba attīstība Latvijas pašvaldībās ir dažādos attīstības līmeņos, risinājumam jābūt gana elastīgam, lai tas būtu piemērojams gan lielajās pilsētās, gan lauku teritorijās.

Šī bija kārtējā saruna, kurā dalībnieki vēlreiz apstiprināja, ka SPO izglītības jautājumā prakse neatbilst normatīvajiem aktiem un šoreiz normatīvais regulējums ir jāmaina, jo sociālā darba jomā kritiski trūkst cilvēkresursu. Pētījums ir veikts, diskusija noritējusi, tālāk šis jautājums skatāms normatīvo aktu izmaiņu līmenī, kā arī praktiskā mācību satura izveidē, sadarbojoties izglītības iestādēm un Labklājības ministrijai.

Diskusijas video ieraksts skatāms Labklājības ministrijas mājaslapā: https://www.lm.gov.lv/lv/diskusijas.

Pasākums tiek organizēts Eiropas Sociālā fonda projekta “Profesionāla sociālā darba attīstība pašvaldībās” ietvaros. Projekts uzsākts 2015. gada aprīlī un turpināsies līdz 2023. gada decembrim.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI