DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Rīdziniekus satrauc transporta radītās gaisa kvalitātes problēmas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šogad Rīgā un vēl deviņās citās Eiropas pilsētās norisinās viena no Eiropā plašākajām ideju vākšanas talkām (crowdsourcing), kas Latvijā pazīstama ar nosaukumu “Par tīru gaisu Rīgā”. Projekta ietvaros Eiropas iedzīvotāji izceļ konkrētas gaisa kvalitātes problēmas, kā arī nāk klajā ar idejām, kā tās risināt.

Ir uzsākta projekta otrā fāze, kuras ietvaros iedzīvotāji ir aicināti vietnē www.partirugaisuriga.lv dalīties ar praktiskiem ieteikumiem, kā uzlabot gaisa kvalitāti tādās jomās, kā transports, mājokļu apkure, veselības problēmas, sociālekonomiskās nevienlīdzības problēmas, gaisa kvalitātes pārvaldība, lauksaimniecība, industriālais gaisa piesārņojums, kā arī vides degradācija.

“Pilsēta cilvēkiem” pārstāvis un biedrības “Brasa” vadītājs Raivis Dejus diskusijā “Kā uzlabot gaisa kvalitāti Rīgā?” uzsver, ka “Ja vienā Rīgas mikrorajonā gaiss ir slikts, tad tas ir slikts visā Rīgā. Vairums cilvēku to nemaz nejūt, jo gaisa piesārņojums ne vienmēr ir saredzams vai saožams.

Līdz šim vērojams, ka rīdzinieki īpaši aktīvi dalās ar savām idejām par transporta radītā gaisa piesārņojuma apkarošanu, un ne velti – tieši transports ir viens no galvenajiem vides problēmu avotiem Eiropas Savienībā un veicina ne vien gaisa piesārņojumu un troksni, bet arī neatgriezeniskas klimata pārmaiņas. Automobiļi, furgoni, kravas automobiļi un autobusi rada vairāk nekā 70% no kopējām transporta radītām siltumnīcefekta gāzu emisijām. Pārējās emisijas rada galvenokārt kuģniecības un aviācijas nozare. Tiek lēsts, ka transporta radīto emisiju izmaksas veselības budžetā Eiropā sastāda 67–80 miljardu eiro gadā.

Daži no iedzīvotāju ierosinājumiem, kā politikas veidotāji varētu risināt transporta radītās gaisa problēmas, ietver aicinājumus izveidot zemo emisiju zonas pilsētās, kvalitatīvu un regulāru ielu mazgāšanu, gājēju ielu radīšanu, sabiedriskā transporta tīkla attīstīšanu, kā arī veloinfrastruktūras attīstību.

Praktiskus ieteikumus, kā risināt šīs problēmas gan Rīgā, gan arī plašākā mērogā, iedzīvotāji var līdz pat jūnija beigām vietnē www.partirugaisuriga.lv. Projektā savu artavu var sniegt ikviens, kuram ir viedoklis par gaisa kvalitāti un ir vēlme iesaistīties šīs problēmas reālā risināšanā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI