DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. maijā, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

FM: Strauji atgūstoties no Covid-19 pandēmijas, ekonomikas izaugsme pirmajā ceturksnī sasniedz 6,7%

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas ekonomika, atgūstoties no pandēmijas laika ierobežojumiem, šīgada pirmajā ceturksnī sasniegusi ļoti strauju izaugsmi, salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo ceturksni palielinoties par 6,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie dati. Tas ir vēl par 0,8 procentpunktiem straujāk nekā rādīja pirms mēneša publiskotais iekšzemes kopprodukta (IKP) ātrais novērtējums. Salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, IKP pēc sezonāli un kalendāri koriģētiem datiem ir palielinājies par 3,6%, kas ir ļoti spēcīgs ekonomiskās izaugsmes temps.

Būtiskākā loma ekonomikas izaugsmē bija pakalpojumu nozarēm, kas strauji atjaunoja darbības apjomus, mazinoties Covid-19 ierobežojumiem, bet vienlaikus ļoti spēcīgu izaugsmi uzrādīja arī apstrādes rūpniecība, kuras darbību vēl nebija jūtami ietekmējis karš Ukrainā un ražošanas izmaksu kāpums. Skatoties pa atsevišķām nozarēm, lielākais devums IKP pieaugumā bija komercpakalpojumu nozarēm, kas pirmajā ceturksnī sasniedza 16,6% kāpumu pret pagājušā gada attiecīgo periodu, kā arī tirdzniecībai ar 8,0% pieaugumu, un apstrādes rūpniecībai ar 8,3% pieaugumu. Vērā ņemama ietekme bija arī izmitināšanas un ēdināšanas nozarei, kas attiecībā pret 2021. gada pirmā ceturkšņa ļoti ierobežotajiem darbības apjomiem uzrādīja 83,8% pieaugumu, un spēcīgs pieaugums 11,6% apmērā saglabājās arī veselības un sociālās aprūpes nozarē.

Ziņu pilnā apjomā skatīt Finanšu ministrijas mājaslapā: https://www.fm.gov.lv/lv/jaunums/fm-strauji-atgustoties-no-covid-19-pandemijas-ekonomikas-izaugsme-pirmaja-ceturksni-sasniedz-67.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI