DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Rīgas dome apstiprina kārtību atlīdzības izmaksai par Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas dome 25. maijā apstiprināja kārtību, kādā tiks piešķirta atlīdzība privātpersonām, kuras sev piederošos mājokļos bez maksas izmitina Ukrainas civiliedzīvotājus.

Atlīdzības apmērs mājokļu īpašniekiem, kas bez maksas izmitina bēgļus, ir 100 eiro mēnesī par pirmo izmitināto personu, 50 eiro mēnesī par katru nākamo izmitināto personu, bet ne vairāk kā 300 eiro mēnesī par vienā mājoklī vai adresē uzņemtām personām. Atlīdzību izmaksā par periodu līdz 90 dienām.

Pieteikumi atlīdzības izmaksai būs jāiesniedz Rīgas pilsētas Apkaimju iedzīvotāju centrā (AIC), bet tos izskatīs un lēmumus par atlīdzības izmaksu pieņems Rīgas domes Mājokļu un vides departaments. Pieteikums jāiesniedz ne vēlāk kā 14 dienu laikā no brīža, kad ir uzsākta Ukrainas civiliedzīvotāja izmitināšana.

Atlīdzībai privātpersonas var pieteikties, aizpildot pieteikuma veidlapu un to iesniedzot vai nu klātienē AIC klientu apkalpošanas punktos, vai arī elektroniski parakstītu dokumentu nosūtot uz e-pastu aic@riga.lv. Vairāk informācijas iespējams saņemt, zvanot uz pašvaldības informatīvo tālruni 80000800 vai rakstot uz e-pastu aic@riga.lv.

Līdzekļi atlīdzības izmaksai tiks piešķirti no Rīgas pašvaldības rezerves fonda, pēc tam  tie tiks kompensēti no valsts budžeta līdzekļiem. Mājokļu un vides departaments prognozē, ka atlīdzība varētu būt jāizmaksā par vismaz 9000 Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanu 3000 adresēs. Trīs mēnešu laikā tie varētu būt aptuveni 1,8 miljoni eiro.

Galvaspilsētā dzīvojošajiem Ukrainas civiliedzīvotājiem pieejami četri atbalsta veidi mājokļa nodrošināšanai:

  • Atlīdzība privātpersonām, kuras bez maksas izmitina Ukrainas civiliedzīvotājus līdz 300 eiro mēnesī uz 90 dienām;
  • Atbalsts īres dzīvokļiem – trīspusējie īres līgumi starp pašvaldību, izīrētāju un Ukrainas civiliedzīvotāju, sedzot īres un komunālos izdevumus līdz 400 eiro mēnesī;
  • Mājokļa pabalsts ukraiņiem, kas paši īrē mājokli;
  • Izmitināšana pagaidu izmitināšanas vietās – viesnīcās un tūristu mītnēs.

Šos atbalsta veidus savā starpā nevar kombinēt. Ja iepriekš persona bijusi izmitināta viesnīcā, tad par tās izmitināšanu mājsaimniecībā pabalsts netiks piešķirts – to nosaka Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likums.

Trešdien, 25. maijā, spēkā stājušās izmaiņas izmaksu nosacījumos, kas jāņem vērā pašvaldībām, organizējot izmitināšanu un ēdināšanu Ukrainas civiliedzīvotājiem. Turpmāk par personu izmitināšanu viesnīcās un tūristu mītnēs valsts segs izmaksas ne vairāk kā 15 eiro diennaktī par izmitināto personu, kā arī ne vairāk kā 10 eiro dienā par ēdināšanu. Vairākas viesnīcas, kurās līdz šim tika izmitināti Ukrainas civiliedzīvotāji, atteikušās turpmāk nodrošināt izmitināšanu par šādu maksu. Tā rezultātā Rīgas pašvaldības policija līdz 30. maijam uz citām izmitināšanas vietām pārvietos 570 personas.

Rīgā kopš 7. marta darbojas atbalsta centrs Ukrainas iedzīvotājiem. Līdz 24. maija vakaram atbalsta centrā Kaļķu ielā 1 reģistrētas 15 045 personas. Izsniegtas 10 779 mobilo telefonu SIM kartes un 11 882 e-taloni.

Līdz šim no Ukrainas civiliedzīvotājiem atbalsta centrā saņemti 2514 pieteikumi mācību sākšanai  izglītības iestādēs, no tiem 1635 skolai, 879 pirmsskolai. Pašvaldība centrā saņēmusi 5082 iesniegumus garantētā minimālā ienākuma saņemšanai, 5008  iesniegumus krīzes pabalstu saņemšanai un 4966 iesniegumus krīzes izziņām ES pārtikas paku saņemšanai. Līdz šim dažāda veida sociālajos pabalstos izmaksāti 4 762 366,86 eiro, un izsniegti 17 530 palīdzības paku komplekti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI