DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. maijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret Valsts policijas amatpersonu par ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Iekšējās drošības birojs Rietumzemgales prokuratūrai nosūtījis kriminālprocesu kriminālvajāšanas uzsākšanai pret Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes amatpersonu, kura izraisījusi ceļu satiksmes negadījumu, vadot transportlīdzekli alkohola ietekmē un atstājusi ceļu satiksmes negadījuma vietu.

Iekšējās drošības birojs pirmstiesas izmeklēšanas gaitā noskaidroja, ka Valsts policijas amatpersona vadīja transportlīdzekli, atrodoties alkoholisko dzērienu ietekmē un iebrauca braukšanas pretējā joslā, tādējādi izraisot ceļu satiksmes negadījumu ar pretī braucošo transportlīdzekli, kura vadītājam pēc notikušā konstatēti vidēja smaguma miesas bojājumi un cietusī persona no ceļu satiksmes negadījuma vietas tika nogādāta medicīnas iestādē. Jāatzīmē, ka Valsts policijas amatpersona pēc notikušā pameta ceļu satiksmes negadījuma vietu.

Iekšējās drošības biroja priekšnieks Valters Mūrnieks norāda: “Kriminālatbildības noteikšana par braukšanu pie stūres stiprā alkohola reibumā ir viens no apspriestākajiem instrumentiem, kas varētu izskaust ceļu satiksmes negadījumus ar traģiskām sekām. Tomēr fakts, ka Latvijā, salīdzinājumā ar citām Eiropas Savienības valstīm, ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo un ievainoto skaits joprojām saglabājas viens no lielākajiem, iespējams, ir iemesls raudzīties uz šo problēmu plašāk - vērtējot visu transportlīdzekļu vadītāju tiesību iegūšanas procesa kvalitāti kopumā.”

Par Valsts policijas amatpersonas iespējami veikto noziedzīgo nodarījumu prokuratūrai ir nodots kriminālprocess ar ierosinājumu uzsākt kriminālvajāšanu par Krimināllikuma 262.panta trešajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma - ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kas vada transportlīdzekli alkohola ietekmē un ja tās rezultātā cietušajam nodarīts vidēja smaguma miesas bojājums - izdarīšanu  un 262.1 panta otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu - par ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu pēc ceļu satiksmes negadījuma, pārkāpjot noteikto kārtību, ja to izdarījis transportlīdzekļa vadītājs, kas izraisīja ceļu satiksmes negadījumu, kura rezultātā cietušajam nodarīts vidēji smags miesas bojājums.

Iekšējās drošības birojs atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

Iekšējās drošības birojs 2022. gada pirmajā ceturksnī kompetences ietvaros ir uzsācis 14 kriminālprocesus un kopumā veicis pirmstiesas izmeklēšanu 72 kriminālprocesos. Šī gada pirmajos trīs mēnešos prokuratūrai nosūtīti 11 kriminālprocesi kriminālvajāšanas uzsākšanai pret 15 Iekšlietu ministrijas padotības iestādēs nodarbinātajiem un šo kriminālprocesu ietvaros ir atklāti 17 noziedzīgi nodarījumi

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI