DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. maijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Finanšu ministrs un izglītības un zinātnes ministre apspriedīs Latvijas Zinātņu akadēmijas turpmākās attīstības stratēģiju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Trešdien, 18. maijā, plkst. 12.30 vizītē Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) ierodas finanšu ministrs Jānis Reirs un izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece, lai ar LZA prezidentu un citām amatpersonām pārrunātu LZA turpmākās attīstības stratēģiju.

LZA attīstības vīzija paredz būtiski pieaugošu LZA ietekmi uz Latvijas zinātnes, tehnoloģiju attīstības un inovācijas politikas īstenošanas procesiem, kā arī pieaugošu LZA lomu Latvijas zinātniskā un inovatīvā potenciāla apzināšanā un popularizēšanā, dodot īpašu ieguldījumu Latvijas tautsaimniecībā un sabiedrības ilgtspējīgā attīstībā.

Lai īstenotu LZA attīstības stratēģiju, LZA jau kopš 2018. gada kopīgi ar sadarbības partneriem veica apjomīgu izpētes un plānošanas darbu, lai izstrādātu “LZA attīstības programmu”.  2022. gada 22. februārī Ministru kabinets atbalstīja rīkojuma projektu par valsts nekustamā īpašuma Akadēmijas laukumā 1, Rīgā nodošanu bez atlīdzības Latvijas Zinātņu akadēmijas īpašumā, kas ir viens no nepieciešamajiem priekšnoteikumiem programmas īstenošanas uzsākšanai.

LZA ēkā cita starpā plānots izveidot zinātnes, tehnoloģiju attīstības un inovācijas radošuma centru, lai veicinātu zināšanu pārnesi no fundamentālajām zinātnēm uz praktisku pielietojumu, celtu Latvijas sabiedrības izpratnes un izglītības līmeni par zinātni, kā arī nodrošinātu dinamisku un interaktīvu ekspozīciju par zinātnes sasniegumiem. Vienlaikus attīstības programma paredz attīstīt sadarbību starp zinātniskajām institūcijām un pētnieku grupām.

LZA prezidents akadēmiķis Ivars Kalviņš ir norādījis, ka šis valdības lēmums  ir sākums procesam, kā rezultātā tiks izveidots zinātnes un inovāciju centrs jeb Latvijas Silīcija ieleja, kurā uzņēmējiem būs pieejama nepieciešamā zinātnes pārneses infrastruktūra un personāls pētījumu komercializēšanai, sertificēšanai un pielietošanai tautsaimniecībā.

Lai izteiktu pateicību par valstiski nozīmīgu atbalstu un personīgu ieguldījumu Latvijas Zinātņu akadēmijas attīstības projektam šodien, 17. maijā, Latvijas Republikas finanšu ministram Jānim Reiram tika piešķirts LZA Senāta Atzinības raksts. LZA Senāta Atzinības rakstu par atbalstu Latvijas Zinātņu akadēmijas stratēģiskai izaugsmei šodien piešķīra arī Latvijas Republikas izglītības un zinātnes ministrei Anitai Muižniecei.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI