DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. maijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Valsts robežsardzes koledža saņēma vērtīgu dāvinājumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

Savā 30.gadadienas jubilejas gadā Valsts robežsardzes koledža saņēma vērtīgu dāvinājumu – foto albumu, kas piederēja Robežsargu brigādes 2.Zilupes bataljona 3.rotas 1.vada robežsargam Vladislavam Verzbovičam.

Vēstures avoti liecina, ka V.Verzbovičs ilgus gadus dienēja Zilupes robežsargu bataljonā, taču pēc Vācijas uzbrukuma Polijai, t.i. 1939.gadā viņš tika pārcelts uz jaunizveidoto 5.Krāslavas robežsargu bataljonu. Tāpat kā lielāko daļu Latvijas robežsargu V.Verzboviču skāra PSRS represijas un 1950.gada 25.oktobrī viņš nonāca PSRS apcietinājumā kā valsts ienaidnieks.

Vēsturiskais foto albums ir datēts ar 1939.gada 1.novembri. Tajā ir apkopota 201 fotogrāfija, kas raksturo laika posmu no 1916.gada līdz 1939.gadam un atspoguļo latviešu strēlnieku, vēlāk – Latvijas brīvvalsts robežsargu un pierobežas iedzīvotāju sadzīves un dienesta ainas.

Vairāk kā 80 gadus senās fotogrāfijas atspoguļo gan nozīmīgus, gan ikdienas notikumus Latvijas brīvvalsts Robežsardzes vēsturē: valsts austrumu robežas iekārtošanas darbus, robežsargu kordonus un sargposteņus, robežsargu būvētos tautas namus Ludzas apriņķa Goliševas un Krivandas ciemos, robežsargu mācības pierobežā, Robežsargu brigādes ģenerāļa Ludviga Bolšteina, iekšlietu ministra Viļa Gulbja un ārvalstu robežsargu vizītes pierobežā; kultūras, sporta un sabiedriskos pasākumus – Zilupes bataljona karoga iesvētīšanas svētkus, bataljona sporta svētkus, mājturības kursus, dažādu disciplīnu sporta sacensības, kā arī robežsargu ģimeņu privātas fotogrāfijas.

Foto albums kā unikāls sava laika vēstures dokuments tiks glabāts Valsts robežsardzes koledžas Robežsardzes vēstures izpētes nodaļā. Pēc nodaļas vēsturnieku veiktās digitalizācijas albums tiks piedāvāts visiem  starpkaru perioda Latvijas vēstures pētniekiem.  

Valsts robežsardzes koledža pateicas robežsardzes veterānam, patriotam un bijušajam ilggadējam Valsts robežsardzes koledžas direktoram un Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes priekšniekam ģenerālim Ivaram Zālītim, par šo ziedojumu, kas būs neatsverams ieguldījums Latvijas Robežsardzes vēstures izpētē, jaunās robežsargu paaudzes un sabiedrības izglītošanā, kā arī patriotiskajā audzināšanā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI