DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūrpolitika

Pēc KM aicinājuma Latviju apmeklē Zilā vairoga komitejas prezidents Peters Stouns

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pēc Kultūras ministrijas (KM) aicinājuma 27. aprīlī Latviju darba vizītē apmeklēja Zilā vairoga komitejas* prezidents Peters Stouns (Peter Stone). Ar augsto viesi tikās KM un tās padotībā esošo kultūras mantojuma iestāžu, kā arī Aizsardzības ministrijas pārstāvji. Pēcpusdienā plašākai diskusijai Latvijas Nacionālajā bibliotēkā pievienojās arī kultūras mantojuma nevalstisko organizāciju pārstāvji. P. Stouna pieredze un paustās atziņas būs ļoti noderīgas Latvijas plāna kultūras mantojuma aizsardzības un glābšanas krīzes situācijās izstrādē.

P. Stouns sarunā ar Latvijas kultūras mantojuma iestāžu pārstāvjiem galveno uzmanību koncentrēja uz saistībām, pienākumiem un iespējām, kas izriet no 1954. gada Hāgas konvencijas un tās diviem protokoliem, kā arī citiem būtiskiem starptautiskajiem instrumentiem attiecībā uz kultūras vērtību aizsardzību bruņotu konfliktu gadījumos, piemēram, 1977. gada Ženēvas konvencijas papildu protokoliem un ANO Drošības padomes rezolūcijām, īpaši Rezolūciju 2347 (kurā uzsvērts, ka efektīvu kultūras vērtību aizsardzību iespējams nodrošināt, veicot rūpīgi pārdomātu sagatavošanos jau miera laikā. Censties īstenot seku mazināšanas plānus, kad ir sācies bruņots konflikts, ir jau par vēlu).

“Protams, cilvēku drošība un sociālā, mentālā un ekonomiskā labklājība vienmēr ir liekama pirmajā vietā, bet tas vienlīdz nozīmē arī viņu kultūras mantojuma glābšanu un saglabāšanu, jo lielākās daļas sabiedrības labbūtība ir nedalāmi saistīta ar viņu kultūras mantojumu,” sarunā uzsvēra P. Stouns. “Kultūras nozarē strādājošajiem, protams, ir jāuzņemas vadošā loma krīzes situācijās, tomēr kultūras mantojuma glābšanu militāra apdraudējuma gadījumā nevar atstāt tikai mantojuma sektora ziņā, uzskatot par papildu slogu militārajiem spēkiem,” skaidro P. Stouns.

P. Stouns savas vizītes Baltijas valstīs ietvaros 26. aprīlī apmeklēja Igauniju, savukārt rīt, 28. aprīlī, dosies uz Lietuvu.

*Zilā vairoga organizācija (Blue Shield International) ir starptautiska, nevalstiska organizācija, kas strādā, lai aizsargātu kultūras mantojumu ārkārtas situāciju gadījumos. Tā veicina dalībvalstu pievienošanos Hāgas konvencijai un sniedz atbalstu konvencijas īstenošanā. Papildu informācija: https://theblueshield.org/.

Zilā vairoga komitejas prezidents Peters Stouns ir viens no vadošajiem Lielbritānijas ekspertiem kultūras vērtību aizsardzībā bruņotu konfliktu gadījumā, P. Stouns bijis Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas padomnieks kultūras mantojuma glābšanas un saglabāšanas jautājumos kara Irākā laikā; konsultē militāro nozari kultūras mantojuma jautājumos. Papildu informācija par P. Stounu: https://www.ncl.ac.uk/press/articles/archive/2020/11/peterstoneblueshield/.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI