DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents: Kosovas nākotne ir Eiropas Savienībā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

22. aprīlī Valsts prezidents Egils Levits ieradās Prištinā – pirmajā Latvijas Valsts prezidenta oficiālajā vizītē Kosovā – lai apliecinātu atbalstu Kosovas un Rietumbalkānu reģiona Eiropas Savienības (ES) integrācijai, aktivizētu Latvijas un Kosovas divpusējo dialogu, kā arī apmeklētu Latvijas Nacionālo kontingentu NATO operācijā Kosovā, kas stiprina reģionālo drošību.

Tikšanās laikā ar Kosovas Republikas prezidenti Vjosu Osmani-Sadriu Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvija novērtē līdz šim veiktās reformas ES integrācijā un likuma varas stiprināšanā, kā arī ir gatava arī turpmāk dalīties savā pieredzē dažādu eirointegrācijas, demokrātijas un tiesiskuma stiprināšanas reformu veikšanā.

E. Levits uzsvēra, ka Latvija viennozīmīgi atbalsta Kosovas un Rietumbalkānu ceļu uz ES. “Kosova pieder Eiropai. Ir gandarījums par Kosovas stratēģisko orientāciju uz Eiropas Savienību, un Latvija atbalsta tālāku Kosovas progresu eirointegrācijas ceļā. Rietumbalkānu nākotne spēcīgā un vienotā Eiropas Savienībā ir mūsu kopīgās intereses,” uzsvēra Valsts prezidents.

Tāpat Valsts prezidents norādīja, ka Latvija atbalsta Kosovas perspektīvu dalībai Eiropas Padomē un citos Eiropas forumos. E. Levits arī pauda atbalstu bezvīzu režīma ieviešanai ar ES, atzīmējot, ka visi kritēriji ir tikuši ieviesti.

Kosovas Republikas prezidente pateicās par Latvijas atbalstu Kosovai, uzsverot abu valstu draudzīgās attiecības. “Lai arī neesam tuvi kaimiņi, esam labi draugi,” Latvijas un Kosovas attiecības novērtēja E. Levits.

Valsts prezidents minēja arī sadarbību ar Rīgas Juridisko augstskolu, kurā kosovieši ir apguvuši ES tiesību un ekonomikas zinības, kā arī apliecināja Latvijas gatavību sadarboties militārās izglītības jomā BALTDEFCOL ietvaros, kā arī izvēršot sadarbību citās jomās.

Tika pārrunāta drošības situācija Eiropā un Kosovas tuvināšanās NATO. Kosovas Republikas prezidente pateicās Latvijai par ieguldījumu Kosovas un Rietumbalkānu reģiona drošībā. Valsts prezidents akcentēja, ka Latvijas Nacionālā kontingenta dalība NATO KFOR spēkos Kosovā ir pēdējā laikā lielākā Nacionālo bruņoto spēku starptautiskā misija un apliecina Latvijas nopietno ieguldījumu miera garantēšanā Kosovā un reģionā. Valsts prezidents arī uzsvēra, ka Kosovas dalība NATO Partnerattiecības mieram programmā būtu svarīgs solis ceļā uz dalību NATO, un Latvija to viennozīmīgi atbalsta.

Abu valstu prezidenti pārrunāja Krievijas īstenoto karu Ukrainā, nosodot Krievijas veiktos kara noziegumus. Kosova ir pievienojusies visām ES sankcijām pret Krieviju, atzīmēja V. Osmani-Sadriu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI