DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. februārī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Apdrošinātāji pērn OCTA atlīdzībās izmaksājuši vairāk nekā 54 miljonus eiro

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

2021.gadā apdrošināšanas sabiedrības un Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (turpmāk- LTAB) kopā pieņēmuši lēmumus par OCTA atlīdzību izmaksu 54,25 miljonus EUR apmērā. Pērn sasniegts arī vēsturiski lielākais vidējās OCTA atlīdzības apmērs – 1357 EUR.

2021.gadā kopējais apdrošinātājiem pieteikto ceļu satiksmes negadījumu (turpmāk – CSNg) skaits bija 33754. No visiem apdrošinātājiem pieteiktajiem CSNg, 93,2% notikuši Latvijā, bet 6,8% - ārvalstīs. 65.6% no CSNg fiksēti ar saskaņotā paziņojuma protokolu (tajā skaitā gandrīz 11% elektroniski LTAB OCTA mobilajā lietotnē), bet 34,4% gadījumu negadījumu fiksējusi ceļu policija.

Pērn apdrošināšanas sabiedrības un LTAB pieņēmuši lēmumus par atlīdzību izmaksu 54,25 miljonu EUR apmērā. 2021.gadā pieaugusi arī vidējā apdrošināšanas atlīdzība par notikušu ceļu satiksmes negadījumu, kas bija 1357 EUR. “Vidējā atlīdzība konstanti pieaug jau vairākus gadus pēc kārtas. Tā piemēram, 2017.gadā vidējā atlīdzība bija 994 EUR, gadu vēlāk tā pārsniedza 1000 EUR atzīmi, un pērn sasniedza vēsturiski augstāko atzīmi,” stāsta LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins, piebilstot, ka vidējās atlīdzības pieaugums prognozējams arī turpmāk, kas saistīts galvenokārt ar autoservisu un medicīnisko pakalpojumu cenu pieaugumu.

Visvairāk apdrošinātāji atlīdzinājuši nodarītos zaudējumus transportlīdzeklim (75,1%), cietušajām personām (11,1%) un valsts, pašvaldību iestādēm par CSNg cietušo ārstēšanu, uzturēšanu ārstniecības iestādēs, kā arī izmaksātajiem pabalstiem (6,6%).

No līdzekļiem, ko apdrošinātāji saņem par OCTA polišu pārdošanu, 1,59 miljoni EUR tiks novirzīti ceļu satiksmes negadījumu novēršanas pasākumu profilaksei. “Līdzīgi kā iepriekšējos gadus, šie līdzekļi tiks izlietoti “Ceļu satiksmes drošības plāna 2021.-2027.gadam” aktivitāšu īstenošanai, kas paredz samazināt ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo un smagi ievainoto skaitu par 35% salīdzinājumā ar 2020.gadu,” skaidro J.Abāšins, piebilstot, ka pēdējos piecos gados apdrošinātāji šim mērķim novirzījuši 9,49 miljonus EUR.

1997. gadā Latvijā tika ieviesta OCTA sistēma. Tiesības veikt OCTA apdrošināšanu Latvijā ir AAS “Balta”, AAS “Baltijas Apdrošināšanas Nams”, AAS “BTA Baltic Insurance Company”, “Compensa Vienna Insurance Group” ADB Latvijas filiāle, “ERGO Insurance” SE Latvijas filiāle, ADB “Gjensidige” Latvijas filiāle, “If P&C Insurance” AS Latvijas filiāle, “Swedbank P&C Insurance” AS Latvijas filiāle un «Balcia Insurance» SE.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI