DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. februārī, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Sabiedroto iznīcinātāji “F18” pārlidojumā no Adrijas jūras sadarbojas ar NATO kaujas grupu Latvijā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO no ASV jūras spēku 6. flotes arhīva

Šodien, 3. februārī, divi Sabiedroto iznīcinātāji “F18” veica pārlidojumu no Adrijas jūras līdz Latvijai, sniedzot tuvo gaisa atbalstu Latvijā izvietotajai NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupai.

Ādažu bāzē NATO kaujas grupas tuvā gaisa atbalsta kontrolieri (JTAC) koordinēja iznīcinātāju uzbrukuma izspēli sauszemes mērķiem. Veiktais uzlidojums bija simulācija, jo iznīcinātāji “F-18” nebija aprīkoti ar kaujas lādiņiem.

Latvijā izvietotā NATO kaujas grupa ir daudznacionāla vienība, kas rotācijas kārtībā uzturas Latvijā kopš 2017. gada. Spēja integrēt savās aktivitātēs tuvo gaisa atbalstu ir tikai viena no daudzām NATO kaujas grupas spējām.

Iznīcinātāju “F18” tālās distances lidojums bija daļa no NATO aktivitāšu sērijas ar nosaukumu “Neptune Strike 22”, ko NATO jūras atbalsta un trieciena spēki (STRIKFORNATO) aizsāka 24. janvārī.

Aktivitāšu mērķis ir demonstrēt NATO spējas integrēt aviācijas bāzes kuģa iznīcinātāju grupu, kas savukārt stiprina Alianses aizsardzību un attur potenciālos agresorus.

Viens no “Neptune Strike 22” galvenajiem elementiem ir aviācijas bāzes kuģis “Harijs S. Trumens” no ASV jūras spēku 6. flotes, kas uz laiku atrodas NATO operacionālajā kontrolē. Šādā veidā “Neptune Strike 22” arī demonstrē stingru transatlantisko vienotību un veicina NATO spēju sadarboties un efektīvi integrēt dažādus spēku veidus.

Nākotnē “Neptune Strike 22” varētu kalpot kā paraugs citām nacionāla vai daudznacionāla līmeņa aktivitātēm, kad aviācijas bāzes kuģis sniedz atbalstu NATO.

Aktivitāšu sērija “Neptune Strike 22” ir trešais posms no plašākas aktivitāšu sērijas “Project Neptune”, kas tika iecerēta jau 2020. gadā – pirms situācijas saasināšanās pie Ukrainas robežas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI