DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. decembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības
1
1

RNP: elektronisko sakaru tīklu jautājuma sakārtošanu nedrīkst atlikt

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) šogad vairākkārtējās diskusijās ar elektronisko sakaru līdzekļu īpašniekiem centās panākt vienošanos par ēkā izvietotās infrastruktūras sakārtošanu. Diemžēl līdz pat šim brīdim vienošanās nav panākta. Šobrīd ir saņemts brīdinājums no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) par nepieciešamību demontēt neatbilstošu kabeļu infrastruktūru. Lai sakārtotu savu klientu īpašumus, novērstu ugunsdrošības un cita veida bīstamību māju iedzīvotājiem, kā arī nesaņemtu administratīvos sodus, kas var gulties uz dzīvokļu īpašnieku pleciem, RNP sākot jau ar 2022.gada 3.janvāri plāno uzsākt nelegālo un neaktīvo elektronisko sakaru tīklu likvidācijas procesu dzīvojamajās mājās. Mērķis ir palielināt drošības līmeni daudzdzīvokļu namos, ko apsaimnieko RNP, tādēļ īpaši tiks pārskatītas kāpņu telpas, bēniņi un jumti.

Bieži vien elektronisko sakaru tīkli tiek izvietoti neatbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 238, piemēram, tiek izvietoti ventilācijas šahtās un/vai dūmvados - gan tajos iekšā, gan piestiprinot kabeļus pie tiem. Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 262-15 "Elektronisko sakaru tīkli" nosaka, ka iekšējo kabeļu līnijas visiem pieejamās vietās jāizvieto slēptā veidā - ēku kāpņu telpās, koridoros un citās visiem pieejamās vietās kabeļus jāievieto stāvvadā (kabeļu skapji un vertikālie kanāli, kuri tos savieno), savukārt ēku pagrabos, bēniņos un zemgrīdas šahtās kabeļus jāievieto aizsargcaurulēs vai jānovieto uz mehāniskām konstrukcijām, kas paredzētas kabeļu stiprināšanai pie ēkām.

Vairumā gadījumu, kad tiek konstatēti pārkāpumi kabeļu izvietošanā, neatbilstošu stiprinājumu un pārsegumu šķērsošanas hermetizācijas procesa dēļ tiek nopludināti ēku bēniņi, kā arī dzīvokļi. Tāpat identificējot nelegālos tīklus un nelegālos pakalpojumu sniedzējus, tiks sakārtoti gan bēniņi, gan ēkas kāpņu telpās ierīkotie kabeļu skapji un ēku jumti. Protams, daļai klientu var nākties saskarties ar nepatīkamu situāciju, iespējams gaidāms pakalpojumu (televīzijas, interneta) pārrāvums, jo līdz šim klients ir izmantojis nelegāla pakalpojuma sniedzēja piedāvātos pakalpojums.

RNP ir uzrunājis Latvijas Interneta asociāciju (LIA) ar lūgumu apzināt visus elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzējus un informēt par darbībām, kas tiks sāktas jau nākamā gada sākumā. Veicot jebkuru elektronisko sakaru tīklu instalāciju, nepieciešams nodrošināt to marķēšanu un jāveic saziņa ar RNP par nelikumīgu un neatbilstoši izbūvētu tīklu pārnešanu. Tajos gadījumos, kur šīs darbības netiks veiktas, izbūvētie tīkli tiks demontēti.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI