DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. decembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Notikusi šī gada noslēdzošā Diasporas konsultatīvā padome

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 10. decembrī norisinājās šī gada ceturtā Diasporas konsultatīvās padomes (DKP) sēde, kuras laikā tika sniegts pārskats par 2021. gadā paveikto, informēts par diasporas aktualitātēm un apstiprinātas diasporas politikas prioritātes 2022. gadam.

Sēdi atklājot, Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, ka diasporas politika ir kļuvusi par būtisku un neiztrūkstošu darba virzienu ne tikai Ārlietu ministrijai, bet arī citām valsts institūcijām. Paralēli ciešai sadarbībai latviešu valodas stiprināšanā, arvien lielāka uzmanība tiek pievērsta dinamiskai sadarbībai ekonomikā, zinātnē, Latvijas tēla stiprināšanā un jauno talantu piesaistē Latvijai. “Tiek meklētas arvien jaunas iespējas plašāk iesaistīt diasporas pārstāvjus Latvijai nozīmīgu starptautiskās dienaskārtības jautājumu virzīšanā,” uzsvēra Z. Kalniņa-Lukaševica.

Parlamentārā sekretāre akcentēja apstiprināto plānu darbam ar diasporu 2021.–2023. gadā, kas ir pirmais starpnozaru plānošanas dokuments vienotas diasporas politikas veidošanā. Šogad ir panākti vairāki likumu grozījumi, kas atvieglos un veicinās diasporas iesaisti Latvijas attīstībā.

Z. Kalniņa-Lukaševica atzīmēja, ka nākamgad īpaši gaidāms ir Starptautiskajās organizācijās strādājošo latviešu forums, kas norisināsies 2022. gada 17. augustā.

DKP priekšsēdētāja – Ārlietu ministrijas speciālā vēstniece diasporas jautājumos Elita Gavele pateicās par diasporas politikā iesaistīto iestāžu, nevalstisko un diasporas organizāciju aktīvu darbu 2021. gadā. Vēstniece informēja par 2022. gada diasporas politikas veidošanas prioritātēm un galvenajiem uzdevumiem, kā arī ziņoja par nākamgad plānotajiem pasākumiem ekonomiskās sadarbības un investīciju piesaistes veicināšanai. E. Gavele atzīmēja, ka 2022. gadā darbu turpinās divas DKP izveidotās darba grupas – darba grupa attālinātā darba regulējuma pilnveidošanai un remigrācijas koordinācijas darba grupa.

DKP sēdes dalībniekus uzrunāja arī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens, sniedzot informāciju par likumprojekta “Grozījumi Augstskolu likumā” izskatīšanas gaitu. DKP priekšsēdētājas vietnieks M. Muižarājs ziņoja par attālināta darba grupas darbu, bet par remigrācijas koordinācijas darba grupu stāstīja Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) direktores vietnieks Reinis Lasmanis.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) vecākā projektu vadītāja diasporas jautājumos Arta Krūze iepazīstināja ar LIAA aktualitātēm diasporas jautājumos un informēja par pirmo rīkoto diasporas LIAA biznesa inkubatoru pirmsinkubācijas (PINK) programmu. Arī 2022. gada pavasarī diasporai būs iespēja piedalīties PINK apmācībās.

Par 4. decembrī notikušo Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumu (PLEIF), Pasaules Brīvo latviešu organizācijas (PBLA) gadskārtējās valdes sēdē nolemto un PBLA plānotajām aktivitātēm 2022. gadā Saeimas vēlēšanu kontekstā ziņoja PBLA priekšsēdētāja Kristīne Saulīte.

DKP sēdes laikā tika apstiprinātas diasporas politikas prioritātes 2022. gadam: latviskās izglītības noturība, nepārtrauktība, diasporas jaunatnes iesaiste; diasporas organizāciju un diasporas mediju kapacitātes celšana, ilgtspējas    nodrošināšana;  pilsoniskās izglītības, informētības un līdzdalības veicināšana, kā arī remigrācijas procesa koordinācija.

Nākamā DKP sēde ir paredzēta 2022. gada 18. martā.

Informācijai

Diasporas konsultatīvā padome ir padomdevēja institūcija, kuras mērķis ir veicināt saskaņotu diasporas politikas izstrādi un ikgadējo prioritāšu noteikšanu, kā arī diasporas politikas īstenošanu un novērtēšanu. Diasporas konsultatīvās padomes darbības pamatprincipi ir noteikti Diasporas likumā, kas stājās spēkā 2019. gada 1. janvārī. Diasporas konsultatīvā padome tika izveidota 2019. gada 14. maijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI