DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. novembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Par Pēcdoktorantūras programmas finansēto pētnieku iespēju saņemt normatīvajos aktos noteiktās ar bērna piedzimšanu saistītās sociālās garantijas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Jauno Zinātnieku apvienības (LJZA) biedri ir mūs informējuši par gadījumiem, kuros pētniekiem, īstenojot PostDoc Latvia pēcdoktorantūras projektu, projekta uzlikto nosacījumu dēļ viņi nevar pilnā apmērā izmantot visu sev pienākošos grūtniecības, pēcdzemdību un bērna kopšanas atvaļinājumu. 

Par minēto situāciju LJZA 17. augustā nosūtīja iesniegumu Valsts izglītības attīstības aģentūrai (VIAA). 25. augustā LJZA saņēma VIAA atbildi. Pēc informācijas saņemšanas no VIAA, LJZA nolēma konsultēties ar tiesībsargu, lai noskaidrotu, vai Ministru kabineta 2016. gada 19. janvāra noteikumu Nr. 50 "Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa "Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā" 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" īstenošanas noteikumi" 31. punkts ir atbilstīgs Satversmes un Darba likuma prasībām par nodarbinātības un atlīdzības saglabāšanu darbinieka prombūtnes laikā saistībā ar slimību vai grūtniecību. Saņemtā atbilde liek mums domāt, ka tiesībsargs neredz pamatojumu, kāpēc šajos noteikumos nav iestrādāta iespēja pagarināt PostDoc Latvia projektu objektīvu iemeslu (grūtniecības vai slimības) dēļ.

Ņemot vērā minēto, lūdzam skaidrojumu par sekojošiem jautājumiem:

  1. Kādēļ tika veikti grozījumi Noteikumu Nr. 50 31. punktā, kā rezultātā tika noteikts konkrēts visu projektu beigu datums – 2023. gada 30. jūnijs?
  2. Kāds ir pamatojums, kas pētniekiem, kuriem objektīvu iemeslu dēļ (grūtniecība) nepieciešams PostDoc Latvia projekta beigu termiņa pagarinājums, liedz sniegt šādu termiņa pagarinājumu?
  3. Kāds būtu risinājums, lai pēcdoktorantūras projekta izstrādes laikā grūtniece vai jaunais vecāks varētu izmantot sev pienākošos pirmsdzemdību, pēcdzemdību un bērna kopšanas atvaļinājumus tādā pat kārtībā kā jebkurš darba ņēmējs Latvijas Republikā?

Lai gan mūsu līdzšinējā komunikācija ir izgaismojusi problēmas minētajā pēcdoktorantūras programmā, lūdzam šo jautājumu uzlūkot pēc būtības un izsvērt, vai līdzīgas problēmas nav arī citās individuālo grantu programmās. Tāpat, lūdzam apsvērt, kā minētās problēmas novērst projektu pieteikumu uzsaukumos, kuri varētu tikt izsludināti nākotnē.

Pēc pieprasījuma varam sniegt individuālu pētnieku pieredzes stāstus, kas apstiprina minēto problēmu. Lai gan atsevišķi pētnieki ir apstiprinājuši, ka ir gatavi dalīties ar savu pieredzi, tomēr lūdzam izvērtēt šādu papildus materiālu nepieciešamību, jo vairumā gadījumu šie zinātnieki izjūt, ka publiska šo problēmu apspriešana varētu ietekmēt viņu karjeru nākotnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI