DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

L. Ozola: Rīgas pašvaldība centralizēs un stiprinās iepirkumu procesu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai izvairītos no negodīgas rīcības un nepamatotiem sadārdzinājumiem pašvaldības veiktajos iepirkumos, Rīgas domē jāstiprina iepirkumu sagatavošanas process un tas jācentralizē, uzsver Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētāja, vicemēre Linda Ozola.

Komiteja trešdien, 6. oktobrī,  detalizēti iepazinās ar būvniecības tāmju eksperta Ēvalda Jasāna slēdzienu par Mežaparka otrās kārtas būvniecības tāmi un tajā konstatēto sadārdzinājumu, kā arī diskutēja par iepirkumu procesa uzlabošanas iespējām.

Rīgas pilsētas izpilddirektora padomnieks Māris Knoks vērsa uzmanību uz to, ka jau tagad likumā ir aizliegts publiskai personai iegādāties preces un pakalpojumus par acīmredzami paaugstinātu cenu. Tāpēc iepirkumu procesa gaitā ir jāveic tirgus izpēte un tāmes izvērtēšana, bet Mežaparka estrādes gadījumā pēc būtības tas nav darīts. Tāpat nepieciešams reaģēt un veikt papildu vērtēšanu, redzot aizdomīgas sakritības, piemēram, ja pēkšņi konkursā izrādās nederīgi vairāku pretendentu piedāvājumi.

M. Knoks norādīja, ka Konkurences padomes atzinums par pārkāpumiem būvdarbu izpildītāju rīcībā jau ir stājies spēkā, bet tagad tiek vērtēta pasūtītāja atbildība. “Ja pašvaldība konstatēs kāda atbildību, nepieciešamības gadījumā varēsim lūgt policijai izvērtēt noziedzīga nodarījuma pazīmes,” viņš piebilda.

Runājot par risinājumiem situācijas uzlabošanai, izpilddirektora padomnieks skaidroja, ka plānots veikt iepirkuma procesa centralizēšanu, uzlabot iepirkumu uzraudzību, piesaistot “papildu acis”, kā arī piesaistīt speciālistus tāmju vērtēšanā. Ar pašvaldības iestādēm jau ir veiktas pārrunas par procesu centralizācijas iespējām un riskiem, kā arī ir pasūtīts ārējais audits, kura rezultāti varētu būt novembrī, un pēc analīzes varētu lemt par tālākajiem soļiem.

“Stiprināsim iepirkumu sagatavošanās procesu. Komitejā sekosim līdzi, kā tiks ieviestas šīs reformas, aicināsim struktūrvienības skaidrot to ieviešanas gaitu. Ierēdņiem jāstrādā godprātīgi pilsētas un iedzīvotāju interesēs,” sēdes beigās uzsvēra L. Ozola

Mežaparka Lielā estrāde, kas Rīgai izmaksāja aptuveni 100 miljonus eiro, ir viens no lielākajiem “būvnieku karteļa” lietas objektiem, par kuru, iespējams, bija uzņēmēju vienošanās.

Pilnais eksperta slēdziens plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem pieejams Rīgas domes sistēmā eportfelis.riga.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI