DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. septembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvijas dalībai ANO – 30

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 17. septembrī aprit 30 gadi, kopš Latvija kļuva par Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) dalībvalsti. Šajā dienā 1991. gadā pie ANO mītnes Ņujorkā Baltijas valstu karogi tika svinīgi pacelti mastā, simbolizējot Baltijas valstu atgriešanos starptautiskajā apritē un tiesiskuma morālo spēku. ANO ir pirmā globālā organizācija, kurā Latvija iestājās uzreiz pēc neatkarības atgūšanas 1991. gadā.

Latvijas virsmērķis ANO ir sargāt un stiprināt valsts drošībai labvēlīgu starptautisko vidi, kurā tiek ievēroti demokrātijas un cilvēktiesību, kā arī starptautiskā tiesiskuma principi. Dalība ANO ir bijis viens no Latvijas ārpolitikas instrumentiem valstiskuma neatgriezeniskuma nostiprināšanai, nacionālo interešu aizstāvēšanai un iesaistei globālajos procesos. Piedaloties ANO darbā 30 gadu garumā, Latvija kļuvusi no palīdzības saņēmējas par palīdzības sniedzēju, veido divpusējās attiecības ar citām valstīm, piedalās miera uzturēšanas misijās, kā arī strādā ANO struktūrās un risina cilvēces problēmas. Latvija izvirzījusi mērķi kļūt par ANO Drošības padomes dalībvalsti 2026. – 2027. gadā.

ANO mēneša laikā no 17. septembra līdz 24. oktobrim Latvijā notiks dažādi ar ANO tematiku saistīti pasākumi. 17. septembrī aicinām sekot Valsts prezidenta kancelejas un Ārlietu ministrijas rīkotai diskusijai “Latvija: 30 gadi ANO” par Latvijas dalību ANO dažādās politikas jomās, savstarpējo attiecību vēstures daudzveidīgo raksturu un nākotnes perspektīvām. Diskusiju varēs skatīties Valsts prezidenta kancelejas un Ārlietu ministrijas mājaslapā. Par godu Latvijas dalības ANO 30. gadskārtai Ārlietu ministrija šodien publicē informatīvu video par Latvijas iestāšanos un dalību ANO.

17. septembrī, kad Ārlietu ministrijas ēka iemirdzēsies ANO karoga krāsās, Latvijas Pastāvīgā pārstāvniecība ANO Ņujorkā sadarbībā ar Lietuvas un Igaunijas pārstāvniecībām uzsāks virtuālas prāta spēles par Baltijas valstu darbību ANO 30 gados, kurās ikviens aicināts piedalīties.

17. septembrī ANO Nāciju pilī Ženēvā tiks atklāta ceļojošā izstāde “BATUN – Baltiešu aicinājums Apvienotajām Nācijām”, kuru rīko Latvijas Pastāvīgā pārstāvniecība ANO Ženēvā sadarbībā ar Lietuvas un Igaunijas pārstāvniecībām.

Latvijas aktīvu iesaisti ANO apliecinās Latvijas augstāko amatpersonu dalība ANO Ģenerālās asamblejas augsta līmeņa nedēļas pasākumos 20. – 24. septembrī Ņujorkā.

Lai stiprinātu muzeju un bibliotēku lomu ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu ieviešanā, 23. – 24. septembrī notiks Baltijas mēroga tiešsaistes konference “Ilgtspējīgas attīstības mērķu lokalizēšana Baltijas valstu muzejos un bibliotēkās”.

Latvijas un ANO attiecību 30. gadadiena tiks iezīmēta arī starptautiskajā drošības un ārpolitikas forumā “Rīgas konference”, kur atklāšanas sesijā 15. oktobrī ar uzrunu uzstāsies ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs (António Guterres).

1991. gada 14. oktobrī Latvija kļuva par Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) dalībvalsti.

21. – 22. oktobrī notiks UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas sadarbības tīklu tiešsaistes konference "Vērtību griežos: ētiskie izaicinājumi virtuālajā un reālajā pasaulē".

Vairāk par UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas rīkotiem pasākumiem aicinām lasīt mājaslapā: https://www.unesco.lv/lv/jaunumi/atzimejot-latvijas-trisdesmitgadi-unesco-aicina-darit-darbus-labakai-nakotnes-pasaulei-1/

Vairāk informācijas par Latvijas 30 gadiem ANO Ārlietu ministrijas mājaslapā https://www.mfa.gov.lv/lv/latvija-ano-30  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI