DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. septembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Anita Muižniece tiekas ar ASV vēstnieku Latvijā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien izglītības ministre Anita Muižniece tikās ar  ASV vēstnieku Latvijas Republikā Džonu Lesliju Kārvailu, lai pārrunātu sadarbības jautājumus izglītības un zinātnes jomā.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece:  “Mēs augstu vērtējam līdzšinējo sadarbību starp Latviju un Amerikas Savienotajām Valstīm, īpaši Fulbraita akadēmiskajā apmaiņu programmā un FLEX apmaiņas programmas ietvaros.”

Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības saprašanās memorands par Fulbraita akadēmiskās apmaiņas programmu tika parakstīts 2016. gada decembrī. Tas ir spēkā 5 gadus ar iespēju automātiski pagarināt vēl uz 5 gadiem.

Puses pārrunāja sadarbības iespējas starp valstu izglītības un pētniecības iestādēm Eiropas Savienības programmā “Apvārsnis Eiropa”, kā arī citu starptautisko programmu ietvaros.

Tā kā šodien tiek atklāta Rīgas Tehniskās universitātes jaunā Datorzinātņu un informācijas tehnoloģiju fakultātes ēka un auditoriju māja, puses pārrunāja veiksmīgo sadarbību projektā par Latvijas augstskolu un zinātnisko institūciju akadēmiskā un zinātniskā personāla starptautiskajām mācībām augsta līmeņa digitālo prasmju apguvei un zināšanu pārnesei.

Augstākās izglītības jomā Latvija uzteic 1991.gadā sākto sadarbību ar Ņujorkas štata universitāti Bufalo, kad kopā ar Otavas universitāti (Kanādā) tika dibināta Rīgas Biznesa skola, kas ir Rīgas Tehniskās universitātes institūts un kas veiksmīgi sadarbojas ar Bufalo universitāti kopš 1991.gada (slēdzot regulāri sadarbības līgumu uz četriem līdz pieciem gadiem).  Rīgas Biznesa skola 2019.gadā veiksmīgi iesāka inovatīvu studiju programmu un īstenoja 14 pasniedzēju mācības informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomā. Tomēr, lai stiprinātu Latvijas digitālo kapacitāti, ir nepieciešams turpināt šādas mācības, apmācot vairāk pasniedzēju un veidojot augsta līmeņa pasniedzēju grupu Latvijas augstskolās un zinātniskajās institūcijās jomās, kurās nepieciešamas augsta līmeņa digitālās prasmes – tādēļ tika piešķirts šis otrās kārtas finansējums. Latvijas augstskolu un zinātnisko institūciju akadēmiskā un zinātniskā personāla starptautiskās mācības Bufalo universitātē nodrošinās augsta līmeņa digitālo prasmju pārnesi Latvijas izglītības sistēmā un tautsaimniecībā, jo tiks modernizēts pasniegšanas veids, dažādojot mācību metodes un iekļaujot starpdisciplinārus projektus, paplašināts digitālo prasmju pielietojums dažādas nozarēs. Tiks modernizēta datorzinātņu pasniegšana zinātņu/tautsaimniecības jomās, piemēram, izglītojot par mākslīgo intelektu, «lielo datu» apstrādi, kiberdrošību un augstas veiktspējas datoru izmantošanu).

ASV studentu interese studēt Latvijā pieaug. 2020./2021. akadēmiskajā gadā 45 ASV studenti studēja Latvijas augstskolās, tostarp Latvijas Universitātē un Rīgas Tehniskajā universitātē. Latvijas valsts stipendijas katru gadu tiek piešķirtas studentiem un pētniekiem no ASV. 2021./2022.mācību gadā tiek piešķirtas divas stipendijas studijām Latvijas augstskolās un viena stipendija dalībai starptautiskajā vasaras skolā.

Tikšanās laikā tika pārrunātas latviešu valodas un kultūras saglabāšanas un attīstības iespējas ASV, tostarp diasporas skolās, un sadarbība ar Vašingtonas Universitāti Sietlā, veicinot latviešu valodas, literatūras un kultūras studijas.  ASV latviešu nedēļas nogales skolu un vasaras vidusskolu darbība ir stabila, mācību programmas ir veidotas, balstoties uz gadu desmitos iegūtu pieredzi un rūpīgi izkoptām tradīcijām. Šobrīd ASV darbojas 18 latviešu nedēļas nogales skolas, viena pirmsskolas iestāde un divas vasaras vidusskolas.

Puses apliecināja, ka ir ieinteresētas veicināt turpmāku sadarbību ar ASV izglītības un pētniecības jomā, tostarp veicināt studentu, pētnieku un akadēmiskā personāla mobilitāti, apmainīties ar informāciju un pieredzi, kā arī izstrādāt kopīgus projektus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI