DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. septembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Sākas pieteikšanās ES jauno tulkotāju konkursam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vidusskolas visās ES valstīs var sākt pieteikties Eiropas Komisijas ikgadējam tulkošanas konkursam “Juvenes Translatores”. Lai dotu skolēniem iespēju sacensties ar vienaudžiem visā ES, skolas var reģistrēties tiešsaistē no 2. septembra plkst. 12.00 (pēc Centrāleiropas laika). Šogad skolēniem būs jātulko teksti par tematu “Pa īstajām sliedēm uz zaļāku nākotni”.

Budžeta un administrācijas komisārs Johanness Hāns sacīja: “Konkursa mērķis ir iedvesmot jauniešus interesēties par tulkotāju karjeru un kopumā veicināt valodu apguvi. Šis temats atbilst vienai no svarīgākajām ES politiskajām prioritātēm, proti, zaļajam kursam, kas ir īpaši aktuāls jauniešiem. Konkursa mērķis ir ne tikai pievērsties šim interesantajam tematam, bet arī pulcēt jauniešus no dažādām valstīm, kuriem patīk valodas, lai viņus mudinātu un palīdzētu viņiem pārvarēt šķēršļus starp cilvēkiem un kultūrām. Spējai savstarpēji sazināties un saprast citam citu neatkarīgi no atšķirībām ir būtiska nozīme, lai ES varētu plaukt.

Dalībnieki var tulkot no jebkuras no 24 oficiālajām ES valodām uz jebkuru no tām (iespējamas ir 552 valodu kombinācijas). Pērn skolēni izmantoja 150 dažādas valodu kombinācijas.

Skolu reģistrācija – pirmais posms divpakāpju procedūrā – noslēgsies 2021. gada 20. oktobrī plkst. 12.00 (pēc Centrāleiropas laika). Skolotāji var reģistrēties jebkurā no 24 oficiālajām ES valodām.

Pēc tam Komisija aicinās 705 skolas piedalīties nākamajā posmā. No katras valsts izraudzīto skolu skaits būs vienāds ar tās vietu skaitu Eiropas Parlamentā, un skolas pēc nejaušības principa atlasīs dators.

Katra izraudzītā skola dalībai konkursā izvirzīs ne vairāk kā piecus skolēnus. Skolēnu valstspiederībai nav nozīmes, bet visiem dalībniekiem jābūt dzimušiem 2004. gadā.

Konkurss visās skolās, kuras tiks apstiprinātas dalībai konkursā, notiks tiešsaistē 2021. gada 25. novembrī.

No katras valsts tiks izraudzīts viens uzvarētājs, kuru paziņos līdz 2022. gada februāra sākumam.

Ja apstākļi to ļaus, 2022. gada pavasarī uzvarētāji tiks uzaicināti saņemt balvas ceremonijā Briselē. Viņiem būs iespēja tikties ar profesionāliem Eiropas Komisijas tulkotājiem un uzzināt vairāk par šo profesiju un darbu ar valodām.

Konteksts

Konkursu “Juvenes Translatores” (tulkojumā no latīņu valodas “jaunie tulkotāji”) ik gadu kopš 2007. gada rīko Eiropas Komisijas Tulkošanas ģenerāldirektorāts. Konkurss veicina valodu apguvi skolās un ļauj jauniešiem iemēģināt roku tulkotāja profesijā. Konkursā aicināti piedalīties 17 gadus veci vidusskolēni, un tas notiks vienlaikus visās izraudzītajās skolās visā Eiropas Savienībā.

Dažus dalībniekus šāds konkurss ir pamudinājis studēt svešvalodas augstskolā un kļūt par profesionāliem tulkotājiem. Turklāt konkurss ļauj izcelt ES valodu lielo daudzveidību.

Sīkāka informācija

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI