DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. decembrī, 2016
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Ārlietu ministrija atgādina – parūpējies par drošām svētku brīvdienām savlaicīgi!

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ceļotāji no Latvijas šī gada Ziemassvētkus un gadumiju plāno pavadīt Tenerifē (Kanāriju salās Spānijā), Hurgadā (Ēģiptē), Taizemē, Vjetnamā, Malaizijā, Singapūrā, Austrālijā, Jaunzēlandē, Omānā, Apvienotajos Arābu Emirātos, Šrilankā, Maldīvu salās, Maurīcijā, Izraēlas Valstī, Amerikas Savienotajās Valstīs, Argentīnā, Čīlē, Kubā, Dominikānā (Karību salās), kā arī Eiropas valstu kalnu slēpošanas kūrortos un NVS valstīs. Tā Ārlietu ministriju informē Latvijas Tūrisma aģentu asociācija.

Tuvojoties svētku brīvdienām, Ārlietu ministrija vēlas ceļotājiem atgādināt svarīgāko, kas jāatceras, lai tuvi un tāli ceļojumi izdotos bez raizēm!

  • Pirms pieņem lēmumu par ceļojuma galamērķi, Ārlietu ministrijas mājaslapā noskaidro, vai uz konkrēto valsti ceļot ir droši, vai ir nepieciešama vīza, kā arī, kur to var noformēt.
  • Iepazīsties ar valstu sarakstu, kuras apmeklējot jāievēro piesardzība vai arī jāņem vērā specifiski ieceļošanas un uzturēšanās nosacījumi.
  • Seko līdzi aktuālajai informācijai par drošības situāciju izvēlētajā ceļojuma galamērķī un ievēro vietējo drošības iestāžu norādījumus, sevišķi apmeklējot vietas, kur pulcējas liels cilvēku skaits (piemēram, populāri tūrisma apskates objekti, pirmssvētku laikā arī iepirkšanās centri). Jebkuras būtiskas izmaiņas ārvalstu drošības situācijā tiks atspoguļotas Ārlietu ministrijas mājaslapā.
  • Ievēro tās valsts, kurā atrodies, likumus un paražas!
  • Reģistrējies Konsulārajā reģistrā! Ja ārvalstī būs ārkārtas situācija, Ārlietu ministrija varēs ar Tevi sazināties, lai noskaidrotu, vai Tev ir nepieciešama palīdzība.
  • Pārbaudi ceļošanas dokumenta derīguma termiņu! Ja derīguma termiņš ir mazāks par sešiem mēnešiem, noformē jaunu dokumentu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē. Latvijas pilsoņi Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstīs, kā arī Šveicē, Melnkalnē, Serbijā un Gruzijā var ieceļot arī ar personas apliecībām (eID). Nepilsoņa pases turētāji var ceļot tikai ar pasi.
  • Bez maksas noformē Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK)! Tā ir derīga trīs gadus un ļaus ES, EEZ un Šveicē saņemt pirmo neatliekamo un nepieciešamo medicīnisko palīdzību tādā pašā apmērā, kādā tā tiek nodrošināta vietējiem iedzīvotājiem.
  • Papildu EVAK noformē privāto apdrošināšanu, kas segs transportēšanas izdevumus arī smagas saslimšanas gadījumā.
  • Latvijas Infektoloģijas centrā uzzini, vai ir nepieciešama vakcinācija, lai apmeklētu Tevis izvēlēto galamērķi!
  • Latvijas Robežsardzē noskaidro, kādi dokumenti nepieciešami, ja bērni ceļos vieni paši vai ar pavadošo personu, kas nav viņu vecāki!
  • Ielādē viedtālrunī mobilo lietotni "Ceļo droši!", kas pieejama App Store un Google Play. Tajā pat pieredzējuši ceļotāji atradīs noderīgu informāciju un padomus.
  • Ja ceļojuma laikā pazūd pase vai personas apliecība (eID), esi apzagts, aizturēts vai nonācis ārkārtas situācijā, zvani uz diennakts (24/7) tālruni +371 26337711 vai raksti uz palidziba@mfa.gov.lv. Tāpat vari noskaidrot, kādos gadījumos ārlietu dienests var palīdzēt.

 
Komunikācijas grupa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI