DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. augustā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Parlamentārā sekretāre pauž Latvijas gatavību turpināt atbalstu Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 19. augustā Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica tikās ar Baltkrievijas nevalstiskās organizācijas “Naš Dom” vadītāju, žurnālisti un pilsonisko aktīvisti Olgu Karaču (Ольга Карач). Sarunā piedalījās arī “Centrs Marta” vadītāja Iluta Lāce, centra politikas koordinatore Līva Matuzele un baltkrievu pilsoniskā aktīviste Ilona Rudeņa (Илона Руденя).

Z. Kalniņa-Lukaševica pauda atbalstu Baltkrievijas sabiedrībai tās centienos izveidot un dzīvot brīvā un demokrātiskā Baltkrievijā, kas ievēro savu pilsoņu tiesības, kā arī pauda pateicību O. Karačai par darbu Baltkrievijas sieviešu tiesību aizsardzībā.

O. Karača pateicās par Latvijas sniegto atbalstu Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai un uzsvēra Baltkrievijas sieviešu lomu protesta kustībā, kā arī viņu ievainojamību A. Lukašenko režīma veikto represiju priekšā, kas par protesta kustības atbalstīšanu, sievietes soda, atņemot bērnus, bet pašas apcietina vai nereti ievieto psihiatriskajā slimnīcā. Latvijas sniegtais atbalsts līdz šim ļāvis bez kavēšanās atbalstīt un uzmundrināt represiju upurus.

O. Karača lūdza Latvijas pusi apsvērt iespēju uzsākt projektu, kas piedāvātu psiholoģiskās rehabilitācijas iespējas A. Lukašenko režīma represētājām sievietēm. Tāpat, domājot par laiku, kad A. Lukašenko vairs nevadīs Baltkrieviju, būs nepieciešama Latvijas reformu pieredze pārejai uz liberālu un demokrātisku valsti. Baltkrievijas sabiedrības apziņā pēdējā gada laikā ir notikušas lielas pārmaiņas. Cilvēki vairs nevēlas samierināties ar līdzšinējo beztiesisko stāvokli, bet saprot, ka neatkarīgas un suverēnās Baltkrievijas nākotne ir saistāma ar eiropeiskām vērtībām un demokrātiju.

Z. Kalniņa-Lukaševica apliecināja Latvijas gatavību turpināt sniegt atbalstu Baltkrievijas sabiedrībai, tostarp, kad apstākļi to ļaus, daloties reformu pieredzē.

Informācija

NVO “Naš Dom” kopā ar “Centrs Marta” īstenoja Ārlietu ministrijas finansētu programmu, kas nodrošināja psiholoģisko, praktisko, juridisko un medicīnisko palīdzību personām, kas cietušas no cilvēktiesību pārkāpumiem Baltkrievijā pēc 2020. gada 9. augusta prezidenta vēlēšanām

O. Karača ieradusies Latvijā, lai piedalītos sarunu festivālā LAMPA 2021.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI