DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. jūlijā, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Uzņēmējdarbība

No augusta komercreģistra ierakstus izsludinās Uzņēmumu reģistra tīmekļvietnē

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeima otrdien, 6.jūlijā, otrajā – galīgajā - lasījumā kā steidzamus atbalstīja grozījumus Komerclikumā, kas paredz, ka no šī gada 1.augusta komercreģistra ierakstus un dokumentus izsludinās Uzņēmumu reģistra (UR) tīmekļvietnē.

Izmaiņas paredz, ka komercreģistra ierakstus izsludinās, UR nodrošinot to publisku pieejamību tiešsaistē. Tāpat izsludinās reģistrācijas lietai pievienotos dokumentus. Ieraksts būs uzskatāms par izsludinātu nākamajā dienā pēc tā izdarīšanas. Dokumenti būs uzskatāmi par izsludinātiem nākamajā dienā pēc dokumentu pievienošanas reģistrācijas lietai.

Līdz šim likums noteica, ka komercreģistra ierakstus izsludina oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”, vienlaikus tos publicējot elektroniski.

Līdz ar izmaiņām ietaupīsies uzņēmēju laiks un resursi, vairs nevēršoties UR klātienē, bet iesniedzot informāciju un konkrētos dokumentus elektroniski. Vienlaikus uzlabosies komercdarbības vides drošība, jo reģistru savstarpējās savienojamības sistēmā iegūtā informācija būs aktuāla – būs novērsts risks par neaktuālas izziņas un novecojušas informācijas iesniegšanu vai uzrādīšanu, teikts likumprojekta anotācijā.

Tāpat izmaiņas paredz atteikties no nekustamā īpašuma īpašnieku piekrišanas un paredzēt valdes apliecinājumu, ka sabiedrībai ir tiesības reģistrēt juridisko adresi konkrētajā adresē. Līdz šim bez nekustamā īpašuma īpašnieka speciālas atļaujas uzņēmuma juridiskās adreses reģistrācija nebija atļauta. Kā liecina prakse un Tieslietu ministrijas apkopotā informācija, iepriekšējais regulējums šajā jautājumā bija neefektīvs.

Saeima otrajā – galīgajā - lasījumā kā steidzamas arī atbalstīja ar šo likumprojektu saistītās izmaiņas - grozījumus Eiropas komercsabiedrību likumā un grozījumus Eiropas kooperatīvo sabiedrību likumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI