DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pabriks apbalvo ASV aizsardzības atašeja vietnieci par ieguldījumu bruņoto spēku attīstībā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Gatis Dieziņš (Aizsardzības ministrija)

Šodien, 15. jūnijā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks pasniedza aizsardzības ministra apbalvojumu – Goda zīmi “Par ieguldījumu bruņoto spēku attīstībā” ASV aizsardzības atašeja vietniecei, ASV armijas atašejai Latvijā  majorei Oksanai Grisko (Oksana Grisko).

ASV Armijas majore O. Grisko ir pildījusi dienesta pienākumus Latvijā kopš 2018. gada vasaras, veicinot Latvijas un ASV sadarbību aizsardzības jomā. ASV aizsardzības atašeja vietniece ir organizējusi augsta līmeņa ASV militārpersonu vizītes Latvijā, sekmējusi Latvijas un ASV kiberdrošības ekspertu sadarbību, veicinājusi ASV bruņoto spēku klātbūtni Latvijā, kā arī izrādījusi personīgu iniciatīvu Latvijai būtisku jautājumu risināšanā un sekmējusi komunikāciju starp abu valstu aizsardzības nozares pārstāvjiem.

Aizsardzības ministra apbalvojums – Goda zīme “Par ieguldījumu bruņoto spēku attīstībā”  ir dibināts 1999. gada 11. novembrī, un to piešķir kā atzinības apliecinājumu par nopelniem valsts bruņoto spēku attīstībā un priekšzīmīgu dienesta pienākumu pildīšanu.

Sadarbība ar ASV ir viena no Latvijas aizsardzības politikas divpusējo attiecību prioritātēm. Kopš 2014. gada ASV bruņotie spēki rotācijas kārtībā uzturas Baltijas valstīs mācību operācijas “Atlantic Resolve” ietvaros, apliecinot ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā un veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā.

2018. gadā Latvija un ASV parakstīja starpvaldību līgumu par četru jaunu helikopteru UH-60M “Black Hawk” iegādi, kas ir svarīgi ne tikai bruņoto spēku uzdevumu veikšanai, bet arī civilo funkciju nodrošināšanai.

Sadarbība starp Latviju un Mičiganas Nacionālo gvardi ASV Valstu partnerības ietvaros veiksmīgi turpinās jau 28 gadus, un tā ir sniegusi būtisku ieguldījumu Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzes attīstībā, palīdzot attīstīt un testēt lidlauka spējas gaisa kuģu uzņemšanā, kā arī apmācot speciālistus. 

Tāpat ASV ir sniegušas atbalstu Latvijai dažādu militāro atbalsta programmu ietvaros, piegādājot munīciju pašgājējhaubiču sistēmām un mīnmetējiem, kā arī Nacionālo bruņoto spēku attīstībai tādu būtisku ekipējumu kā sakaru līdzekļus, nakts redzamības ierīces un transportlīdzekļus. ASV Eiropas Atturēšanas iniciatīvas ietvaros ASV ir sniegušas ieguldījumu Latvijas militārās infrastruktūras attīstībā. 

Jau ziņots, ka 2020. gadā ASV Bruņoto spēku Virspavēlniecība Eiropā sadarbībā ar ASV vēstniecību Latvijā īstenojusi četrus Civilās sadarbības programmas projektus, dāvinot Latvijas valsts iestādēm dezinfekcijas līdzekļus un individuālās aizsardzības līdzekļus Covid-19 izplatības ierobežošanai. 

ASV vēstniecības Aizsardzības sadarbības birojs regulāri sadarbojas ar Latvijas valsts iestādēm, pašvaldībām, skolām, pansionātiem un bērnu namiem. Kopš 2007. gada ASV vēstniecības Aizsardzības sadarbības birojs Latvijā īstenojis vairāk nekā 46 Civilās sadarbības programmas projektus, kuru finansējums pārsniedz deviņus miljonus eiro. Projekti īstenoti sadarbībā ar vietējiem uzņēmumiem, tādējādi sekmējot Latvijas tautsaimniecības attīstību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI