DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts aizsardzība

Jūras spēki piedalās starptautiskajās militārajās mācībās “Open Spirit 2021”

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 17. līdz 30. aprīlim Igaunijā, Somu līcī Jūras spēki piedalīsies starptautiskajās militārajās mācībās “Open Spirit 2021”.

Mācību mērķis ir attīrīt kuģošanas ceļus un zvejas rajonus no Baltijas jūras dzelmē palikušajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem, tādējādi samazinot iespējamos riskus kuģošanas drošībai, kā arī pilnveidot mācību dalībnieku zināšanas un iemaņas sprādzienbīstamu priekšmetu meklēšanā.

Mācībās “Open Spirit 2021” kopā piedalīsies 20 kuģi no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Polijas, Vācijas, Zviedrijas, Amerikas Savienotajām Valstīm, Rumānijas, kā arī NATO 1.pastāvīgās jūras pretmīnu grupas kuģi.  

Mācības “Open Spirit” ir ikgadējas starptautiskās militārās mācības, kas rotācijas kārtībā notiek kādā no Baltijas valstīm un šogad tās rīko Igaunijas Jūras spēki.

Mācību laikā Baltijas valstu jūras eskadra (BALTRON) komandēs Latvijas Jūras spēku štāba un apgādes kuģi A-90 “Varonis” un mīnu kuģi M-04 “Imanta”, Lietuvas Jūras spēku kuģi “Kuršis”, Igaunijas Jūras spēku kuģus “Sakala” un “Wambola”, kā arī Vācijas Jūras spēku kuģus “Fulda”, “Weilheim” un “Bad Bevensen”.

BALTRON izveidota 1998.gada augustā, lai nodrošinātu pastāvīgas ātrās reaģēšanas spējas jūrā miera un krīzes laikā. Par tās pirmo komandieri kļuva Latvijas jūras kapteinis Ilmārs Lešinskis.

Baltijas valstis BALTRON sastāvā kuģus deleģē rotācijas kārtībā uz sešiem līdz 12 mēnešiem, veidojot vienību ar diviem mīnu kuģiem un štāba un apgādes kuģi. Eskadras kuģi piedalās jūras atmīnēšanas operācijās un militārajās mācībās, uzlabojot kuģošanas drošību Baltijas jūrā, kā arī meklēšanas un glābšanas darbos.

BALTRON komandieris ir Latvijas Jūras spēku virsnieks komandkapteinis Krists Kristlībs, kurš šā gada 19.janvārī amatā nomainīja Lietuvas Jūras spēku virsnieku komandkapteini Andriusu Širvi (Andrius Širvys).

SNMCMG1 ir viena no četrām NATO pastāvīgajām Jūras spēku grupām. NATO pastāvīgās Jūras spēku grupas veido NATO Reaģēšanas spēku jūras komponenti, kas darbojas kā tūlītējas reaģēšanas spēki. NATO 1.pastāvīgā jūras pretmīnu grupa ir viena no divām alianses jūras komponenta daudznacionālām vienībām, kas izveidota mīnu iznīcināšanas operāciju veikšanai, un NATO Reaģēšanas spēku sastāvā spēj nekavējoties veikt operācijas jebkurā vietā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI