DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. martā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Portāls filmas.lv svin Jāņa Paukštello jubileju

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes attēls

Aktiera Jāņa Paukštello 70. dzimšanas dienā, 26. martā, Nacionālā Kino centra portālā filmas.lv izveidota jauna kolekcija – sešas spēlfilmas, kurās aktieris nospēlējis nozīmīgas kinolomas.

„Man patīk pati kino gaisotne, pastāvīgā gatavība darboties,” jau 70. gados intervijā teicis aktieris Jānis Paukštello. „Tu domā, mēģini, atrodi, kas vajadzīgs, un – lūdzu, motoru!” Viņa pirmā parādīšanās uz ekrāna ir epizodiska loma, Raibais filmā Pilsētas atslēgas (1973), bet jau otrā kinoloma padara aktieri slavenu visā Latvijā un uz ilgiem gadiem – Arvīds Lasmanis Jāņa Streiča sadzīves komēdijā Mans draugs – nenopietns cilvēks (1975, restaurēta 2016) ir viena no Jāņa Paukštello aktierdzīves virsotnēm. „Mūsu uzvara ir Paukštello īpašais personības starojums, naivums un bērnišķība bija mūsu aizsegs,” – tā režisors Dairas Āboliņas grāmatā Jāņa Streiča maģiskais reālisms (2016) skaidro filmas panākumus, bet pats Jānis Paukštello intervijā teicis: „Streičs man ir lielākā autoritāte kino, viņam es varu pateikties, ka vispār esmu noticējis sev kā aktierim.”

Portāla filmas.lv kolekcijā skatāmas vēl trīs Jāņa Streiča spēlfilmas, kur katrā Jānis Paukštello nospēlējis atšķirīgu raksturu. Pēckara gadu drāmā Svešās kaislības (1983, restaurēta 2016) viņam ir neliela, bet kolorīta loma – kaimiņš Ezeriņš, kurš karā zaudējis ne tikai vienu aci, bet arī sievu, paliekot viens ar trim mazām meitiņām. Režisors Jānis Streičs arī šo epizodisko tēlu ir tomēr īpaši izlolojis: „Ezeriņš ir tāds kā runcis zābakos, tāds naivais pasaules iekarotājs, jaunās varas līdzskrējējs. Jo kurš prātīgs cilvēks gan varētu nostāties boļševiku pusē? Tāpēc es izgudroju viņam garos zvejnieku zābakus. Kuram tur laukos, Zemgalē, tādi būtu vajadzīgi? Skaidrs, ka „nacionalizējis”, kādam „buržujam” atņēmis.”

Vēl vienu galveno lomu režisors Streičs Jānim Paukštello piešķīris filmā Aizaugušā grāvī viegli krist (1986) – kolhoza partijas organizācijas sekretārs Vitolds ir gandrīz vai gara radinieks Arvīdam Lasmanim, naivs ideālists, kurš no sirds cīnās par to, lai visi cilvēki dzīvotu labāk, tomēr izrādās bezspēcīgs padomju stagnējošajā un groteskajā realitātē. Filma digitalizēta speciāli šai kolekcijai no 35mm kinolentēm, Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvam strādājot ar jaunajām kino digitalizācijas iekārtām, kas iegādātas ERAF projektā Kultūras mantojuma satura digitalizācija. II kārta.

Un vēl viena Jāņa Paukštello kinoloma režisora Streiča filmā – Boņuka tēvs Aleksandrs Paulāns klasiskajā zelta fonda filmā Cilvēka bērns (1991). Lielas ģimenes tēvu Jānis Paukštello nospēlējis arī režisora Vara Braslas spēlfilmā Ziemassvētku jampadracis (1993, restaurēta 2020), kur viņš ir nabadzīgs mūzikas skolotājs Valdemārs un aprūpē piecus bērnus muzikālajā Cīrulīšu ģimenē.

Portālā ievietoto kolekciju noslēdz filma, kas skatītājiem pieejama tikai nedēļu, - Jāņa Paukštello pagaidām jaunākā kinoloma, visenerģiskākais un arī bezkaunīgākais no pensionāriem režisoru Māra Putniņa un Jāņa Cimmermaņa komēdijā Džimlai-rūdi-rallallā! (2014, studija F.O.R.M.A.).

Visas filmas, kas apkopotas kolekcijā Aktieris Jānis Paukštello, no 26. marta var bez maksas skatīties Nacionālā Kino centra portālā filmas.lv dažādu ierīču ekrānos un visā Latvijas teritorijā, kur vien pieejams internets. Paldies par sadarbību Latvijas Valsts Kinofotofonodokumentu arhīva vadītājai Dacei Bušantei, producentam Gatim Upmalim un Kultūras informācijas sistēmu centram (KISC), kas nodrošina portāla tehnisko darbību!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI