DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. februārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība
2
2

Atklāšanas svētkus piedzīvos Alda Lieljukša grāmata “Operatīvās darbības tiesiskās un praktiskās problēmas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 19.februārī, pulksten 14.00 notiks Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) asociētā profesora Dr.iur. Alda Lieljukša grāmatas “Operatīvās darbības tiesiskās un praktiskās problēmas” atvēršanas svētki. Pasākums  notiks tiešsaistē Zoom platformā.

Pagājuši turpat 20 gadi kopš tika publicēti prof. Anrija Kavaliera vadībā izdotie Operatīvās darbības likuma komentāri. Laika gaitā, it īpaši 2016.gadā likumā veiktajos grozījumos, arī Eiropas Cilvēktiesību tiesas un Augstākās tiesas spriedumos nostiprinātas paaugstinātas prasības operatīvās darbības pasākumu  īstenošanā un iegūto datu izmantošanā. Arī  jaunu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas  veidi un pēdu slēpšanas paņēmieni determinē  tiesiskā regulējuma interpretāciju un pārskatīšanu atbilstoši situācijai. Līdz ar to radās  objektīva nepieciešamība veikt likuma  normu iztulkošanu vienkopus  atbilstoši jaunākajām prasībām  un atziņām. “Pārliecību par šādas monogrāfijas nepieciešamību nostiprināja RSU organizētajās zinātniski praktiskajā konferencēs gūtās atziņas, praktisko darbinieku, kā arī RSU Juridiskās fakultātes  studentu, kas mācās  kursā “Operatīvais darbs”, ierosmes. Monogrāfijā ir ne tikai  komentētas likuma normas, bet pausts autora viedoklis  par turpmāk nepieciešamiem grozījumiem,” norāda asociētais profesors Dr.iur. Aldis Lieljuksis. “Grāmata ir noderīga tiesību zinātnes studentiem mācību procesā,  visu līmeņu operatīvajiem darbiniekiem, izmeklētājiem, prokuroriem un tiesnešiem pildot  amata pienākumus, kā arī ikvienam interesentam.”

Operatīvās darbības mērķis ir aizsargāt  sabiedrību no noziedzīgu plānu īstenošanas, piemēram, terorisms, slepkavības, laupīšanas, izteiktiem  nopietniem draudiem u.c. Ja noticis noziedzīgs nodarījums, operatīvās darbības pasākumi tiek vērsti uz nodarījuma atklāšanu, vainojamo personu noskaidrošanu un atrašanu. Arī bezvēsts pazudušu cilvēku meklēšanā  nepieciešamības gadījumā tiek izmantotas likuma dotās iespējas  Operatīvās darbības pasākumi ir vērsti arī uz valsts  noslēpuma aizsardzību no prettiesiskas izmantošanas un  likumos  noteiktu personu pārbaudi pirms iecelšanas atbildīgos amatos.          

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI