DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. februārī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: E-vide

OECD sniedz rekomendācijas Latvijas digitālās transformācijas politikas attīstībai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!) atklāj Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) izvērtējuma “Going Digital in Latvia” tiešsaistes prezentāciju. Tajā zinātnes tehnoloģiju un inovāciju direktorāta direktors Endijs Vikofs (Andy Wyckoff) videokonferencē iepazīstina ar izvērtējuma galvenajiem secinājumiem un rekomendācijām Latvijas digitālās transformācijas politikas snieguma uzlabošanai. 

OECD pēc Latvijas valdības iniciatīvas veikusi izvērtējumu ar mērķi analizēt un sniegt ieteikumus dažādu nozaru politikas veidotājiem, lai reaģētu uz digitālās transformācijas izraisītajiem izaicinājumiem un iespējām, attīstot un ieviešot tādus politikas ietvarus, kas veicina ilgtspējīgu un iekļaujošu digitālo ekonomiku un sabiedrību.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs uzsver: “OECD Latvijas digitālās transformācijas izvērtējums veikts laikā, kad Latvijā nosakām prioritātes un uzdevumus nākamajam plānošanas periodam. OECD rekomendācijas sniedz vērtīgus ieteikumus politikas veidotājiem digitālās pārvaldības, savienojamības uzlabošanas, digitālo tehnoloģiju ieviešanas un izmantošanas palielināšanai. Mēs varam palielināt digitālās transformācijas sniegumu, ja turpināsim uzlabot un pilnveidot digitālās prasmes un pārvaldību, palielināsim digitālizācijas līmeni uzņēmumos un vairosim uzticību digitālai videi kopumā, kā arī attīstīsim un pielietosim inovācijas, veidojot vienotu visas valdības pieeju digitalizācijas politikai. Esmu gandarīts, ka OECD pārskata secinājumi konceptuāli sakrīt ar mūsu uzsākto reformu mērķiem un redzējumu par informācijas un komunikāciju tehnoloģiju prioritātēm, it īpaši valsts publisko pakalpojumu jomā.”

Latvijas izvērtējums ir īpašs ar to, ka tas ir pirmais, kura ietvaros OECD eksperti veic nākotnes prognozēšanas jeb t.s. Foresight sadaļas izstrādi, izmantojot stratēģiskās perspektīvas pieeju, lai izpētītu alternatīvus nākotnes scenārijus, kas var izveidoties globālās ekonomikas un sabiedrības digitālās transformācijas rezultātā. Tās mērķis ir palīdzēt politiku plānotājiem labāk paredzēt būtiskas izmaiņas, identificēt nenoteiktības un mudināt izstrādāt novatoriskas stratēģijas un politikas.

OECD sniegtās rekomendācijas digitālās pārvaldības jomā aicina virzīt digitālās transformācijas politiku kā prioritāru politikas darba kārtībā, veidojot vienotu visas valdības pieeju, kā arī noteikt un izveidot institucionālus mehānismus, lai koordinētu digitālās transformācijas politiku valdības līmenī. OECD digitālās pārvaldības rekomendāciju ieviešanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) plāno realizēt trīs būtiskas reformas, tostarp, valsts IKT pārvaldības reformu, informācijas un datu pārvaldības reformu un arī pakalpojumu pārvaldības reformu.

Savienojamības uzlabošanai OECD iesaka iesaistīt vietējās ieinteresētās puses lauku platjoslas programmā, kas attiecas uz pēdējās jūdzes jeb  pakalpojuma sniedzēja (operatora) sakaru objektu savienojumu ar gala lietotāju, risinājumiem, un sekmēt pieprasījumu ar mērķtiecīgām iniciatīvām, ko Satiksmes ministrija (SM) plāno ieviest ar valsts atbalsta programmu 2021.-2027.gadam. Sakaru pieejamība un kvalitāte ir viens no Digitālas ekonomikas un sabiedrības stūrakmeņiem. Digitālās transformācijas pamatnostādņu 2021-2027. gadam VARAM kā līdzatbildīgā ministrija jau šogad plāno piedalīties centralizētas IPv6 un IPv4* adresācijas pārvaldības un izmantošanas politikas izveidē valsts pārvaldē.

Digitālo tehnoloģiju ieviešanas un izmantošanas palielināšanai OECD eksperti norādījuši uz nepieciešamību uzlabot digitālās prasmes un palielināt digitālo tehnoloģiju izmantošanu uzņēmumos. Tam paredzēti pasākumi VARAM, Izglītības un zinātnes ministrijas, Ekonomikas ministrijas un citu ministriju plānošanas dokumentos, to ieviešanā paredzot iesaistīt arī pašvaldības, izglītības iestādes, uzņēmumus, sociālos partnerus un nevalstiskās organizācijas.

Lai palielinātu uzticību digitālai videi, OECD izvērtējumā aicināts uzlabot digitālās jomas politikas un kiberdrošības jomas plānošanas dokumentu savstarpējo saskaņotību, patērētāju informētību ar e-komerciju saistītos jautājumos. Šie ieteikumi risināmi Kiberdrošības stratēģijas un patērētāju tiesību aizsardzības politikas ietvaros. Digitālās vides drošība ir viena no Digitālās transformācijas pamatnostādņu 2021-2027. gadam komponentēm. VARAM jau šogad plāno veikt tiesību aktu izmaiņas, nosakot nacionālo un kvalificēto  elektroniskās identifikācijas līdzekļu plašāku pieņemšanu digitālajos pakalpojumos.

Digitālās inovācijas iespēju izmantošanai izvērtējumā ieteikts koncentrēt finansējumu atlasītās izcilības nišās, kā arī pētniecības jomās, kas papildina citas viedās specializācijas jomas un attiecas uz Viedās specializācijas stratēģijas tvērumu.

Izvērtējums “Going Digital in Latvia” tiek prezentēts Latvijā š.g. 10.februārī, video konferencē piedaloties vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Artūram Tomam Plešam, Latvijas vēstniekam OECD  Indulim Ābelim, OECD zinātnes tehnoloģiju un inovāciju direktorāta direktoram Endijs Vikofs, VARAM valsts sekretāram Edvīnam Balševicam, kā arī pārstāvjiem no Aizsardzības ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Labklājības ministrijas, Satiksmes ministrijas, Tieslietu ministrijas un Zemkopības ministrijas.

Izvērtējums pieejams šeit: https://www.oecd.org/latvia/digitalizacija-latvija-a58d1c1a-lv.htm

*IPv4 –  interneta protokola (IP) 4. versija, kuras pamatā esošā tehnoloģija, ļauj mums savienot savas ierīces ar tīmekli.

IPv6 – nākamās paaudzes interneta protokola adrešu standarts, kura mērķis ir papildināt un aizstāt IPv4.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI