DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. decembrī, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
1
1

Vita Anda Tērauda: ceļā uz klimatneitrālu Eiropu jābūt gataviem mainīt energoresursu izmantošanas paradumus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Viens no aktuālajiem jautājumiem Eiropas Savienības dienaskārtībā ir energosistēmas integrācija. Ceļā uz klimatneitrālu Eiropu jābūt gataviem mainīt energoresursu izmantošanas paradumus. To piektdien, 11.decembrī, uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda pēc sēdes, kurā deputāti sprieda par jaunākajām iecerēm energosistēmas integrācijā un tās lomu klimatneitralitātes mērķa sasniegšanā.

Lai līdz 2050.gadam sasniegtu klimatneitralitāti, Eiropai ir būtiski jāpārveido sava energosistēma, ievērojami uzlabojot energoefektivitāti un augstu atjaunojamās enerģijas īpatsvaru kopējā enerģijas patēriņā, atsaucoties uz Ekonomikas ministrijas (EM) sniegto informāciju, akcentēja V. A. Tērauda.

Latvija uzskata, ka nepieciešams uzlabot sabiedrības zināšanas un izpratni par atjaunojamo enerģiju un energoresursu tehnoloģiju izmantošanu. Tāpat šo mērķu paaugstināšana un sasniegšana ir jāskata cieši kopā ar finansiālo atbalstu, norādīja komisijas priekšsēdētāja.

Eiropas Komisija (EK) energosistēmas integrācijas stratēģijā ierosinājusi vairākus pasākumus, lai izveidotu jaunu integrētu sistēmu. Tās pamatā ir energoefektivitātes princips, elektroenerģija, kas ražota no atjaunojamajiem energoresursiem, mazoglekļa degvielas un kurināmais. Tas cita starpā arī veicinātu ūdeņraža izmantošanu dažādās nozarēs. Būtisks EK ieguldījums ir nepieciešams pētniecības un inovāciju jautājumos, tostarp finansējot dažādus projektus novatoriskai energoresursu izmantošanai, kā arī atbilstošu tehnoloģiju un infrastruktūras attīstībai, teikts EM informatīvajā ziņojumā.

Nozīmīga loma šajā jautājumā būs arī starpvalstu sadarbības stiprināšanai, kopīgi īstenojot enerģētikas projektus, kā arī palielinot starpvalstu savienojumu jaudu, lai ļautu segt iespējamo elektroenerģijas  deficītu, norādījusi EM.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI